Biologi A STX - 18. maj 2004

Her finder du Studienets løsningsforslag til opgaverne, som blev brugt ved eksamen i Biologi A på STX 18. maj 2004. Det er Studienets egen fagredaktør i biologi, som har løst opgavesættet.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 1Bb om SARS:

Forklar hvordan de to typer vaccine kan forbygge SARS, herunder hvilke typer antistoffer, der dannes ved vaccinationerne.

Når kroppen introduceres for SARS-virus, som er tømt for RNA, vil partiklerne inficere kroppens celler på samme måde som vist i figur 2. Virusserne er dog ikke i stand til at formere sig i værtscellerne, da de ikke indeholder det arvemateriale, som er nødvendigt for produktionen af protein til nye viruspartikler. Værtscellen vil dog reagere normalt på infektionen ved at udstille viruspartiklens overfladeproteiner (antigener) på MHC-proteiner på værtscellens membran. Samtidig vil makrofager optage frie viruspartikler fra blodet og på samme måde udstille virussens antigener. Denne antigen-præsentation aktiverer det øvrige immunforsvar, hvorved T-hjælpeceller aktiverer flere makrofager og T-dræberceller, som dræber hhv. virus og inficerede celler. Samtidig dannes T-huskeceller, som kan genkende opbygningen af virussens antigen ved en ny infektion. Desuden aktiveres B-lymfocytter, som deler sig til antistofproducerende plasmaceller og B-huskeceller. Sidstnævnte hjælper ligesom T-huskeceller med at genkende det fremmede antigen ved en senere infektion, så der hurtigt kan dannes antistof.

Denne type vaccine udløser, hvad der svarer til...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 18. maj 2004

[1]
Bedømmelser
  • 22-09-2020