Biologi A STX - 15. maj 2001

Her finder du Studienets egen vejledende besvarelser af de opgaver, der blev stillet ved den skriftlige eksamen i Biologi A 15. maj 2001. Opgaverne er løst af Studienets fagredaktør i Biologi.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 1Bc:

Diskuter fordele og ulemper ved behandling med den nye medicin set i forhold til vaccination.

Vaccinationen gives inden en evt. virusinfektion. Hvis vaccinationen er funktionel på infektionstidspunktet, vil virussen ikke have mulighed for at formere sig i kroppen, før den bliver nedkæmpet af immunforsvaret. Derved undgår den vaccinerede person at blive syg. Dog er der risiko for, at virussen er muteret siden vaccinationstidspunktet, og derved vil vaccinationen ikke have nogen effekt. Desuden kan den vaccinerede person opleve milde influenzasymptomer i forbindelse med vaccinationen, fordi immunforsvaret reagerer på tilstedeværelsen af virussens overflademolekyler.

Hvis patienten i stedet behandles med den nye medicin, er det vigtigt, at patienten tager medicinen, inden virussen har formeret sig kraftigt i kroppen, hvis medicinen skal have en effekt. Dvs., at patienten skal tage medicinen, så snart vedkommende får feber. Samtidig forhindrer medicinen ikke virussen i at formere sig i kroppen, som det er tilfældet med vaccinen. I stedet mildner medicinen blot sygdomsforløbet. Til gengæld bør det være muligt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 15. maj 2001

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.