[0]

Biologi A STX - 13. august 2007

Dette er Studienets egen besvarelse af eksamenssættet i Biologi A på STX fra 13. august 2007. Opgaverne i sættet er løst af Studienets egen biologi-fagredaktør.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 1Bb om toksiner i havet:

Giv en mulig forklaring på, at bid af Hapalochlaena maculosa kan medføre drukneulykker.

Maculotoxin produceres af symbiotiske bakterier, som lever i blækspruttens spytkirtler. Giftstoffet frigives ved blækspruttens bid, hvilket betyder, at stoffet overføres til den person, som bliver bidt. Giftstoffet vil hurtigt bevæge sig rundt i kroppen, hvor det binder til neuronernes Na+-kanaler og hæmmer transporten af Na+-ioner over neuronets membran.

Nerveceller modtager og afsender informationer, som styrer en lang række forskellige processer i kroppen. Nerveimpulser bliver transporteret gennem nervecellen til den præsynaptiske endeterminal, hvilket stimulerer frigivelsen af et transmitterstof til synapsespalten. Under normale omstændigheder vil dette transmitterstof binde til receptorer i den postsynaptiske nervecelle, hvilket bevirker, at Na+-kanaler her åbner. Så strømmer Na+-ioner ind i nervecellen, og membranpotentialet ændres fra ca. -70 mV til 35 mV. Dette igangsætter et aktionspotentiale, som sendes videre langs nervecellen. På den måde bliver informationer transporteret mellem nerveceller og dermed rundt i kroppen. Men...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 13. august 2007

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.