Biologi A STX - 1. juni 2012

Her kan du se Studienets forslag til en besvarelse af opgaverne, der blev stillet til eksamen i Biologi på STX 1. juni 2012. Eksamenssættet er løst af Studienets egen redaktør i biologi.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af Opgave 4.5 - Kvinde eller mand?:

Diskuter om sportsfolk, som har en konkurrencemæssig fordel på grund af en genetisk variation, eksempelvis AGS eller kromosomtalsafvigelse, skal have lov til at ”stille op ved internationale stævner”.

En genetisk variation som eksempelvis AGS eller kromosomtalsafvigelse kan give en konkurrencemæssig fordel ved sportsstævner. Derfor kan det virke uretfærdigt, at personer med sådan en genotype kan konkurrere på lige vilkår med andre atleter. På den anden side er der mange genetiske variationer, der kan give fordele ved sportsstævner – f.eks. lange ben eller en stor vitalkapacitet. På den måde er genetik altid en faktor, der har noget at sige, i forhold til hvilke atleter der klarer sig bedst i konkurrencer, og genetiske forhold er med til at skabe sportsresultater, man ellers ikke havde set.

Man kan overveje, om den fysiologiske ulighed, der opstår ved sådanne genetiske variationer, er så stor, at den ødelægger forholdene for at konkurrere på lige vilkår. I så fald kan man overveje...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 1. juni 2012

[3]
Bedømmelser
 • 21-11-2016
  Føles som om, at nogle af opgaverne er besvaret en anelse for hurtigt :)
 • 20-11-2017
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god hjælp. Især sidste opgave
 • 07-02-2019
  Givet af 3.g'er på STX
  Bare dejlig