Begreber

Her kan du se vores samlinger af begreber om biokemi:

Begreber til Biologi A, B og C

Begreber til Bioteknologi A

Her er et uddrag af begreberne

Galaktose

Galaktose er et monosakkarid, der bl.a. udgør halvdelen af disakkaridet laktose.

Glukose

Glukose (kaldes også druesukker) er et monosakkarid, som dannes ved planters fotosyntese. Glukose er også udgangspunkt for levende organismers respiration.

Glykogen

Glykogen er et polysakkarid, der består af mange glukosemolekyler. Glykogen bruges som energilager i menneskers muskler og lever. Glykogen kan nedbrydes til glukose, som frigives til blodet og kan optages af kroppens celler og bruges til respiration.

Guanin

Guanin er en af de fire nitrogenholdige baser i DNA og RNA. Guanin baseparrer med cytosin.

Hydrolase

Læs om, hvad hydrolaser er her.

Inhibitor

En inhibitor er et stof, som kan binde til enzymer og forhindre enzymerne i at katalysere reaktioner.

Isomerase

Læs om, hvad isomeraser er her.

Kanalprotein

Kanalproteiner er proteiner i cellemembraner, som ioner eller molekyler kan løbe igennem. Når et kanalprotein er åbent, kan mange molekyler eller ioner hurtigt løbe ind i eller ud af cellen afhængig af stoffets koncentrationsgradient. De spændingsafhængige ionkanaler i neuroner er et eksempel på en type kanalprotein.

Katalysere

At få en reaktion til at forløbe hurtigere end ellers. Enzymer katalyserer f.eks. bestemte reaktioner. 

Kolesterol

Kolesterol er en type fedtstof, der bl.a. indgår i cellemembraner og danner udgangspunkt for kroppens produktion af steroidhormoner. Kolesterol er en type sterol.

Kulhydrat

Kulhydrater er et af de tre makronæringsstoffer. Kulhydrater bruges især som energikilde i kroppen, men indgår også i f.eks. DNA, RNA og glykoproteiner på cellers overflade.

Kvaternærstruktur

Læs om, hvad proteiners kvaternærstruktur er her.

Laktose

Laktose (eller mælkesukker) er et disakkarid, der kun optræder i mælk. Laktose består af de to monosakkarider glukose og galaktose.

Ligase

Læs om, hvad ligaser er her.

Lipid

Lipider er et andet ord for fedtstoffer.

Lyase

Læs om, hvad lyaser er her.

Makronæringsstof

Se næringsstof.

Maltose

Maltose er et disakkarid, der består af to glukosemolekyler. Maltose indgår bl.a. i malt, som findes i frø og er vigtigt for planters spiring.

Monosakkarid

Monosakkarider er den mindste type kulhydrater. Ringformede monosakkarider med seks C-atomer kan bindes sammen med hinanden og danne større kulhydrater.

mRNA

mRNA er en type RNA, der er bindeled mellem DNA og protein i proteinsyntesen. DNA oversættes til mRNA ved transkriptionen , hvorefter mRNA’et oversættes til protein ved translationen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind