[4]

Bio­informatik

Biologi A + Biotek A.

Her er vores kompendium om bioinformatik. Kompendiet gennemgår, hvad bioinformatik er, og hvordan bioinformatik bruges til at vurdere slægtskabet mellem forskellige arter eller populationer af en art.

Opgaver med bioinformatik og slægtskabsanalyse er ret almindelige til de skriftlige eksamener i Biologi og Bioteknologi. Du kan sidst i kompendiet få vejledning til, hvordan du løser disse opgaver.

 

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om, hvordan man vælger en DNA-sekvens til sin slægtskabsanalyse

Hvis man vil bestemme slægtskabet mellem forskellige arter, ser man på DNA med en lavere mutationsrate. Forskellige arter har været adskilt fra hinanden i det fylogenetiske træ i længere tid end populationer af samme art, og arterne har haft længere tid til at ophobe forskellige mutationer i deres arvemateriale. Hvis man sammenligner et gen med en høj mutationsrate på tværs af forskellige arter, er basesammensætningen måske for forskellig til at sige noget om arternes slægtskab.

Man sammenligner derfor normalt exons hos de forskellige arter – dvs. DNA-sekvenser, der koder for protein. Exons har en lavere mutationsrate end introns, fordi mutationer i exons ofte er en ulempe for organismen. Exons' mutationsrater varierer dog meget. Det skyldes, at nogle proteiner er helt essentielle for individers overlevelse, mens andre proteiner i højere grad kan variere.

Hos fjernt beslægtede arter kan man evt. sammenligne gener for livsnødvendige proteiner. Disse gener har en meget lav mutationsrate, fordi mutationer i disse gener næsten altid betyder, at organismen ikke kan overleve.

Hele genomer: en moderne metode

Man kan i dag meget hurtigere kortlægge hele genomet (dvs. alt DNA'et) for en organisme, end...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioinformatik

[4]
Bedømmelser
 • 06-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget brugbart i forbindelse med eksamener. Dog er der fejl i beregningerne til eksempel-opgaverne under fylogenetiske stamtræer. Ellers en mega god hjælpebog.
  Tak for din bedømmelse. Vi har rettet et par småting :)
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 28-04-2020
  Meget brugbart
 • 23-02-2024
  n
 • 30-05-2024
  Givet af 3.g'er på STX