Tidslinje

Her får du en tidslinje over de vigtigste begivenheder i Danmark under besættelsen. Du får også et overblik over nogle af de begivenheder, der førte frem til besættelsen, og tiden, der fulgte umiddelbart efter befrielsen. 

...

...

Besættelsen

1940

9. april: Danmark bliver besat af Tyskland klokken lidt over 4 om morgenen. Tyskerne kræver med det samme, at Danmark kapitulerer. Efter få timers kamp beslutter regeringen og kongen i samråd i protest at acceptere tyskernes krav om overgivelse. 

Besættelsen af Danmark kaldes “Operation Weserübung”, hvilket er kodenavnet for angrebet på Danmark og Norge. 

Angrebet på Danmark var et led i besættelsen af Norge. Målet for tyskerne var at forhindre briterne i at besætte de norske havne ud mod Nordsøen mellem Danmark og England. Fra Norge ville Tyskland nemlig have mulighed for at angribe Storbritannien med ubåde. Tyskerne ville derudover også sikre sig den svenske jernmalm, som skulle eksporteres til Tyskland for at opretholde deres krigsindustri.  

Den danske konge og regering udsendte et opråb til befolkningen, hvori man forbød enhver modstand mod besættelsestropperne, krævede "ro og orden" og indskærpede pligten til at adlyde "alle, der har en myndighed at udøve". Dette markerer den officielle begyndelse for samarbejdspolitikken. 

Statsminister Thorvald Stauning danner samme dag en ny samlingsregering, hvor han inviterer tre medlemmer fra Det Konservative Folkeparti og Venstre til at gå med i regeringen. På den måde ville man sikre, at partierne i Danmark arbejdede sammen under besættelsen, og at der således også var flere partier, der kunne tage et eventuelt ansvar for krigen og forholdet til Tyskland. 

8. juli: Erik Scavenius bliver udenrigsminister og afløser P. Munch. Scavenius ønskede at føre en mere aktiv udenrigspolitik, der skulle udvikle et tættere samarbejde med Tyskland. Dermed bryder Danmark med den form for afventende udenrigspolitik, som P. Munch havde ført. For Scavenius handlede det om at få Danmark så uskadt igennem krigen som muligt, hvilket blandt andet indebar, at han offentligt roste det tyske militærs sejre for at tækkes tyskerne. 

1. september: Den store “store alsangssøndag” afholdes flere steder i landet, hvor hundredetusinder af mennesker deltager. Det skabte bekymring hos besættelsesmagten, at så mange mennesker blev samlet, og tyskerne forsøgte derfor at bestemme, hvilke sange der blev sunget, så der ikke blev skabt en oprørsk stemning mod besættelsesmagten.

Denne dag bliver ofte betragtet som en vigtig dag, hvor danskere forsøgte at skabe nationalt sammenhold gennem fædrelandsfortællinger og sange om dansk identitet. 

1941

22. juni: Tyskland angriber Sovjetunionen. Dagen efter kræver besættelsesmagten, at ledende kommunister skal interneres uden grundlovsforhør. Derfor iværksætter politiet i Danmark en interneringsaktion, som gør, at mange kommunister blev fanget og kun få undslap eller gik under jorden. 

Ud fra en udleveret liste på 72 navngivne personer, anholdte det danske politi hele 339 ledende kommunister, heriblandt kendte navne som forfatterne Hans Scherfig, Martin Andersen Nexø og Hans Kirk. De fleste blev arresteret og indsat i Horserødlejren i Nordsjælland. Det vil altså sige, at det danske politi anholdte langt flere personer, end der stod på den udleverede liste. Derfor er aktionen i eftertiden af flere historikere kaldet “overivrig”. 

22. august: Den danske regering vedtager i Rigsdagen den såkaldte Kommunist…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind