Samarbejdspolitikken

Hvad er samarbejdspolitikken?

Formelt set var Danmark under Anden Verdenskrig ikke besat af Tyskland. Argumentet var i stedet, at tyske tropper var sat ind for at forsvare den danske uafhængighed. Den danske regering og Folketinget besluttede at overgive sig til Tyskland under protest, efter at den tyske rigsregering havde afleveret en skriftlig meddelelse til den danske regering. Her gjorde tyskerne det klart, at besættelsen af Danmark ikke var “i fjendtligt Sindelag”. Den danske regering svarede følgende på Tysklands meddelelse:

Efter Modtagelsen af denne Meddelelse har den danske Regering i den givne Situation besluttet sig til at regulere Forholdene her i Landet under Hensyntagen til den skete Besættelse. Den fremsætter dog sin alvorligste Protest mod denne Krænkelse af Danmarks Neutralitet.

På den måde fik udenrigsminister P. Munch etableret fundamentet for samarbejdspolitikken. Derefter blev det den danske regerings hovedopgave at sikre “Ro og Orden” i landet. Det følger af regeringen og kongens meddelelse til befolkningen umiddelbart efter besættelsen den 9 apri...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind