Thorvald Staunings “Lænkehundstale” (1937)

Overblik

Den daværende danske statsminister Thorvald Stauning holdte sin såkaldte “lænkehundstale” den 8. marts, hvor han taler imod et nordisk forsvarsforbund. Danmarks militær var i ringe forfatning, og kritiske stemmer i Sverige havde forinden talen udtalt i pressen, at Danmark som nabo til Tyskland har et forsvarsmæssigt ansvar over for de andre nordiske lande. Stauning går i talen imod denne tanke og argumenterer i stedet for, at hver stat selv må bestemme, hvordan man vælger at etablere sit militære forsvar. 

Talen blev holdt til en svensk forsamling i Lund, hvor bl.a. den svenske statsminister, Per Albin Hansson, var til stede. 

Hele talen kan læses her. 

Gennemgang af talen

Der er både forskelle og ligheder mellem Danmark og Sverige

Første del af talen redegør Stauning for Danmark og Sveriges historiske årsager til, at landene har udviklet et tæt samarbejde og en stor forståelse for hinanden, både kulturelt, politisk og økonomisk. 

Derefter kommenterer Stauning, at Europa befinder sig i en politisk anspændt tid, og at flere kritikere i den svenske presse har diskuteret Danmarks militære rolle. Stauning siger indirekte, at de folk, der har udtalt sig, ikke har øje for den politiske situation og derfor ikke bør være såkaldte “Vejledere” i den politiske debat:

Jeg tænker ikke at holde noget e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind