DHO

Her får du eksempler på DHO'er om besættelsen. Eksemplerne er skrevet af redaktionen på Studienet. Besættelsen er et godt emne til DHO, for der er gode historiske kilder og velegnet skønlitteratur at tage fat i.

Her har du de to eksempler på DHO'er om besættelsestiden: 

DHO om de danske jøder under besættelsen

DHO om samarbejdspolitikken og modstandsbevægelsen

Uddrag fra DHO om samarbejdspolitikken og modstandsbevægelsen

I dette afsnit vil jeg på baggrund af analyserne og redegørelsen vurdere litteraturens betydning for samarbejdspolitikken. Vilhelm Buhls regering var tilhænger af samarbejdet med tyskerne, hvilket er tydeligt i hans radiotale fra 2. september 1942. Her fremstiller han modstandskampen og sabotagehandlinger på en meget negativ måde, men hvilke positive aspekter var der ved modstand og sabotage? Det kan litteratur fra perioden som Kaj Munks skuespil Niels Ebbesen være med til at belyse.

I skuespillet karakteriserer han gennem personerne modstandsbevægelsen og samarbejdspolitikken. Handlingen foregår i 1300-tallet, men situationen og alle personerne i skuespillet kan ses som direkte paralleller til besættelsestiden. På grund af censuren blev det almindeligt at skrive allegorisk, og også andre kendte forfattere som Kjeld Abell og Martin A. Hansen skrev på den måde. Generelt fokuserede det kulturelle Danmark på dyrkelse af traditioner og det fælles danske, og der var stor interesse for Danmarks historie. Desuden var der et stort ønske om at læse i befolkningen på grund af mørklægningskrav. At læselysten var stor, og at det med allegoriske tekster var muligt at skjule en samfundskritik, betyder, at litteraturen kan have haft stor betydning som...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind