[0]

Benarestalen

Dette er vores analysehjælp til Benarestalen, der er en meget central tekst i buddhismen. Den indgår som regel i buddhismeforløb i Religionsfaget i gymnasiet. Vi giver et resumé af talen og har grundig hjælp til analyse og perspektivering af den. Desuden har vi en side med noter.

Om tekstudgaven

Vi benytter en tekstudgave af Benarestalen fra Esbens Andreasens grundbog, Buddhismen - introduktion og tekster til de første århundreder, hvor talen er tekst 20. Teksten er en oversættelse af Samyutta-nikaya V, 420-422, som er en del af den centrale buddhistiske tekstsamling tripitaka.

Benarestalen findes i flere udgaver og oversættelser, men indholdet er næsten det samme. Derfor kan du sagtens bruge vores analysehjælp, selvom du måske sidder med en lidt anderledes tekstudgave.

Analysehjælpens indhold

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Anden ædle sandhed: Lidelsens årsag er begær

“Og dette er den ædle sandhed om lidelsens oprindelse: det er det begær, der fremkalder genfødelse, som ledsages af lyst og attrå, som finder sin tilfredsstillelse snart her snart der, nemlig begær efter sansenydelser, begær efter eksistens, begær efter magt.”

Den anden ædle sandhed formulerer lidelsens årsag, der er det menneskelige begær. Årsagen ligger i det helt grundlæggende, at vi begærer og stræber efter nydelse, magt og at fastholde vores eksistens. Det er den stræben og dette begær, som “fremkalder genfødelse” og dermed fastholder mennesker i lidelsen i samsara. 

Den tilfredsstillelse, der skabes ved at få opfyldt et begær, er uden virkelig værdi, ifølge Buddha. Den er kortvarig og fører kun til ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Benarestalen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.