Behaviorisme

I dette kompendie kan du læse om behaviorisme (også kaldet adfærdspsykologi) som psykologisk teori. Du kan møde behaviorismen i dit arbejde med kernestoffet i både Psykologi B og C. I nogle tilfælde optræder behaviorisme i forbindelse med temaet kognition og læring, men vi har valgt at dække teorien i et kompendie for sig selv, da den også kan have forbindelse til de øvrige områder i kernestoffet. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet.

Betingning fører til indlæring

Den behavioristiske psykologi har især været interesseret i at forklare, hvordan vi mennesker kan indlære nye handlemønstre som reaktion på påvirkninger fra omverdenen. Det er fx logisk nok ud fra et biologisk standpunkt, at duften af lækker mad påvirker os til at søge mod køkkenet. Men hvordan forklarer vi fx, at et rødt lys i trafiksignalet får os til at stoppe op?

For at forklare indlæringen af nye handlemønstre bruger behaviorismen begrebet betingning. Betingning betyder, at vi ud fra vores erfaringer vænner os til at koble bestemte stimuli sammen med bestemte typer af respons. Vi vænner os fx til at koble rødt lys (stimuli) sammen med handlingen at stoppe op (respons) eller til at reagere på lyden af en klokke (stimuli) ved at pakke vores skolesager ned og gå til frikvarter (respons). 

Behaviorismen arbejder med to forskellige typer af betingning: klassisk betingning og operant betingning. Du kan læse mere om dem på de følgende sider. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Behaviorisme

[3]
Bedømmelser
  • 21-01-2024
    Givet af 3.g'er på STX
  • 31-05-2023
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 20-04-2023
    Givet af 3.g'er på STX