Begreber i Samfundsfag

Her finder du Studienets gennemgang af centrale begreber i Samfundsfag på A, B og C-niveau. Kompendiet kan bruges uanset om du går på STX, HF, HTX eller HHX.

Du kan læse kompendiet fra ende til anden for at genopfriske viden om samfundsfaglige begreber, men du kan også bruge kompendiet som et opslagsværk, hvis du mangler hjælp til at forstå et bestemt begreb. Vi anbefaler, at du bruger søgefunktionen til at finde de begreber du gerne vil læse om.

Kompendiet er opbygget på følgende måde: På siderne "Begreber i Metode" og "Begreber i Politik" får du en oversigt over centrale begreber indenfor de to emner. Vi viser dig desuden, hvor du kan få en mere dybdegående forklaring af de fleste begreber. Nogle af de uddybende forklaringer er i andre kompendier, mens nogle er på undersider i dette kompendium.

OBS. Kompendiet er under opbygning. Det vil sige, at du vil opleve, at nogle sider er halvtomme og at ikke alle centrale begreber er med i kompendiet på nuværende tidspunkt. Vi opdaterer løbende produktet og arbejder på at gøre kompendiet komplet hurtigst muligt.

Her får du et uddrag fra siden om variable

Når vi tester for kontrolvariable kan vi også opleve, at de fremfor at fjerne sammenhængen mellem uafhængig og afhængig variabel, derimod bidrager til at forklare den afhængige variabel. Som vi nævnte tidligere, så kan én variabel sjældent forklare hele variationen i en anden variabel. Når vi tester for kontrolvariable kan vi finde flere variable som påvirker vores afhængige variabel. Det betyder, at vi har mere end én uafhængig variabel, en såkaldt alternativ uafhængig variabel, og at hver enkelt uafhængig variabel bidrager til at forklare variationen i den afhængige variabel.

Hvis vi endnu engang vender tilbage til vores eksempel med indkomst og politisk ståsted, så kan vi denne gang vælge at fokusere på forældres politiske ståsted. Forældres politiske ståsted kommer før indkomst i tidsrækkefølgen - vores forældre har et politisk ståsted før vi får en indkomst – men forældres politiske ståsted påvirker ikke indkomst, da vores indkomst ikke afhænger af vores forældres politiske ståsted. Det giver altså ikke mening at snakke om en bagvedliggende variabel. Forældres politiske ståsted er heller ikke en mellemliggende variabel, da vores forældre politiske ståsted ikke påvirkes af, hvor stor eller lille vores indkomst er.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Begreber i Samfundsfag

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.