Historie og samfund

Her finder du en kort forklaring på vigtige ord og begreber om antikkens historie og samfund, som du kan støde på i faget Oldtidskundskab. Det er fx vigtige perioder i den græske og romerske oldtid samt politiske og samfundsmæssige begreber. Navne på vigtige personer finder du på siden om personer i antikken. Navne på vigtige steder finder du under stednavne fra antikken

Agora

Den centrale plads i en polis (by), centrum for folket, brugt til bl.a. handel og rådsmøder.

Antikken

Et andet ord for den græske og romerske oldtid (ca. 500 f.Kr. – 500 e.Kr.). Kaldes også den klassiske oldtid. Mere om antikken.

Archont

Ledende embedsmand i en græsk bystat.

Aristokrati

Overklassen/adelen, ofte modstandere af demokratiet. Et aristokratisk styre vil sige, at bystaten er ledet af adelen, dvs. overklassens mænd. 
Mere om aristokrati som styreform.

Arkaisk tid

Perioden i den græske oldtid, som kommer efter geometrisk tid og går forud for klassisk tid. Arkaisk tid er ca. 700-480 f.Kr. Handel og kultur begynder at blomstre, og de græske bystater grundlægger kolonier i hele middelhavsområdet. Læs mere om arkaisk tid.

Bouleterion

Rådhus.

De tredive tyranner

Den gruppe af politikere, der i år 404 f.Kr. blev sat til at lede Athen efter nederlaget til Sparta i den peloponnesiske krig. De tredive tyranners tid var et mareridt for Athen, hvor omkring 1500 borgere blev henrettet. Efter at en oprørshær lykkedes med at besejre de tredive tyranner, blev demokratiet genindført i Athen i 403 f.Kr.

Deliske søforbund

En politisk og militær alliance mellem mange græske bystater, der indgås i 478 f.Kr. efter perserkrigene som beskyttelse mod nye angreb fra perserne. Athen bliver den suveræne leder af søforbundet og udnytter sin lederposition til at optræde som en stormagt. Athenerne indkasserer afgifter fra de andre bystater og bruger bl.a....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind