J-L

Jegfortæller

En jegfortæller er en fortællertype, hvor fortælleren optræder som et “jeg” i fortællingen. Jegfortælleren har et subjektivt syn på tekstens begivenheder og personer. Derfor får læseren et begrænset - evt. upålideligt - indtryk af begivenhederne. En jegfortæller har normalt indre synsvinkel, hvor læseren har adgang til fortællerens tanker og følelser. Enkelte gange, fx ved Helle Helles fortællere, er der i stedet ydre synsvinkel. Jegfortælleren kaldes også førstepersonsfortæller (skrives også 1. personsfortæller).

Kameraføring

Kameraføring dækker over måden, som kameraet bevæger sig på i en film, inkl. at stå stille. Kameraføringen betyder meget for seerens oplevelse af filmen som urolig, rolig mm. Eksempler på kameraføring er:

Kampagnefilm

En kampagnefilm er en kort video produceret af en interesseorganisation (fx Landbrug & Fødevarer), en myndighed (fx Sundhedsstyrelsen) eller et politisk parti. Målet er at påvirke målgruppens holdninger og handlinger. Tre almindelige genrer er:

Kanon

En kanon er en samling forfattere eller værker, der er obligatoriske at læse i Dansk, fordi de betragtes som særligt vigtige for elevens dannelse. I Dansk i gymnasiet skal der fx læses mindst én folkevise og mindst én tekst af H.C. Andersen, Herman Bang, Karen Blixen m.fl. Ordet kanon udtales med et langt tryk på første stavelse.

Karakter

En karakter er en person i en fiktiv fortælling. Karaktererne kan opdeles i flade og runde karakterer. En rund karakter bliver beskrevet nuanceret og kan udvikle sig, mens en flad kara...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind