G-I

Gendrivelse 

En gendrivelse er et forsøg på at imødegå eventuelle modargumenter, inden de bliver fremsat. Afsenderen gengiver modstanderens argument allerede i sit eget argument, afviser det og forsøger dermed at afmontere kritikken. Gendrivelsen er en udvidelse af Toulmins argumentationsmodel

Genre

En genre er en kategori af tekster, der har en række fællestræk i form eller indhold. Overordnet skelnes der mellem fiktionsgenrer og ikke-fiktionsgenrer, men disse kan deles ud i flere niveauer af undergenrer. Tager man kategorien fiktion, kan den opdeles i hovedgenrerne epik, lyrik og drama. Tager man så epik, kan den opdeles i fx roman, novelle, eventyr mm. Og tager man til sidst roman, kan den genre opdeles yderligere i fx gyserroman, krimi mm. Genren styrer typisk læserens forventninger til teksten. En tekst, der blander to eller flere genrer, kaldes en genrehybrid.

Gentagelse

En gentagelse er et sprogligt virkemiddel, hvor ord eller sætninger gentages to eller flere gange. Gentagelser har typisk en forstærkende og klangmæssig virkning. Eksempler på gentagelsesfigurer er:

Gotisk roman

Den gotiske roman er en romangenre, der bliver populær i 1700- og 1800-tallet og kommer til at inspirere den senere genre gyserromanen. Klassiske elementer i den gotiske roman er fx gamle slotte, fangekældre, galskab, undertrykt seksualitet, monstre og jomfruer i nød. 

Grundlovstale

En grundlovstale er en talegenre, der både er en politisk tale og en lejlighedstale. Den holdes på grundlovsdag, 5. juni, typisk af en politiker. Talen berører ofte danske værdier, dansk identitet og dansk historie.

Guldaldertanken

Guldaldertanken er udtryk for en af grundtankerne i nationalromantikken. De nationalromantiske forfattere henter inspiration fra Danmarks historiske og mytologiske fortid og hylder fortiden som en guldalder. På den måde skal litteraturen styrke den danske identitet og skabe en ny guldalder for Danmark, blandt andet inden for litteratur og kunst.

Gyser

Gyseren er en genre, der både kan henvise til gyserromaner og gyserfilm. G...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind