Barnemordet

Her får du hjælp til at analysere og fortolke billedet ”Summum jus, summa injuria. Barnemordet.” Maleriet er malet af Erik Henningsen i 1886. Maleriet er bedst kendt under sin undertitel ”Barnemordet”. 

Billedet er malet med oliemaling på lærred og måler 78,5 x 117,0 cm. Det hænger på den Hirschsprungske Samling i København.    

I analysen får du hjælp til motivbeskrivelsen, billedets komposition, det gyldne snit og symbolik. I fortolkningen ser vi på billedets tema og budskab. Til sidst får du hjælp til en perspektivering

Du får også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med dit arbejde.

Du kan også høre vores podcast om maleriet. I podcasten hjælper vi dig med at analysere og fortolke billedet, ligesom vi perspektiverer det til det moderne gennembrud. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Maleriet sætter problemer om køn og social uretfærdighed under debat

”Barnemordet” sætter mere konkret spørgsmål og køn og social retfærdighed under debat. Billedet viser os en umiddelbart helt almindelig, ung kvinde, som har følt sig nødsaget til at begå en skrækkelig forbrydelse, fordi samfundets fordømmelse af enlige mødre er så voldsom. 

Den slags sørgelige skæbner var ikke et særsyn – unge ugifte kvinders graviditet var et problem i tiden, som vi også kender fra adskillige litterære værker. 

Et godt eksempel er Alexander Kiellands novelle ”Karen” fra 1882. Novellen handler om Karen, der arbejder på Karup kro på den jyske hede. Her har unge Karen en seksuel affære med en mand, der senere viser sig at være gift – det vidste Karen ikke. Da hun overhører folk på kroen tale om manden og hans familie, bliver hun så skamfuld, at hun begår selvmord. Ligesom ”Barnemordet” sætter ”Karen” altså fokus på en uretfærdig, hyklerisk seksualmoral, som driver kvinder til at begå tragiske gerninger. 

”Barnemordet” får os til at reflektere over, hvad det for en samfund, der får almindelige, unge kvinder til at føle sig nødsaget til at dræbe deres egne børn eller tage deres eget liv, blot fordi de ikke er gift med faren. Farens fravær i ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Barnemordet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.