[4]

Bananfluerne

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Bananfluerne” af Jan Sonnergaard. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsviden og hjælp til at fortolke og perspektivere novellen. 

 Jan Sonnergaard (1962-2016) var en dansk forfatter og debattør. ”Bananfluerne” er udgivet i tredje bind af Sonnergaards Radiator-trilogi: Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen, der udkom i 2003. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:


Bananfluerne symboliserer samfundets affald 

I novellen gøres der ikke brug af sproglige billeder som sådan, men bananfluerne kan alligevel fortolkes symbolsk, samtidig med at de har en helt konkret rolle i historien. Fluerne optræder i novellens sidste halvdel. De trænger sig på i jegfortællerens lejlighed, og han kan ikke kan få bugt med dem. Det viser sig, at bananfluerne kommer fra Tinas lig, og de kan i den forstand fortolkes som jegfortællerens plageånder. De melder sig og indikerer muligvis hans dårlige samvittighed over ikke at have grebet ind. 

Derudover kan de fortolkes som repræsentanter for samfundets affald. I novellen hører vi, at bananfluerne kommer fra ”køkkenaffald”, men de viser sig at komme fra Tina, som i teksten er samfundets ”affald” i symbolsk forstand. Ingen interesserer sig for hende, og hun bliver på mange måder kasseret af sine medmennesker.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bananfluerne

[4]
Bedømmelser
  • 09-10-2021
    Givet af 1.g'er på STX
    flo
  • 28-02-2024
    Givet af HF-elev på 1. år
  • 21-02-2023
    Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  • 27-09-2021
    Givet af HF-elev på 1. år