Babettes Gæstebud

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Babettes Gæstebud”. Novellen er skrevet af Karen Blixen og udgivet i Skæbne-Anekdoter i 1958.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Novellen er oprindeligt skrevet på engelsk i 1950, hvor den udkom med titlen “Babette's Feast”. Den kom i dansk oversættelse i 1952 under pseudonymet Isak Dinesen. Udgaven fra 1958 var en ny oversættelse af Blixen selv.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Måltidets virkning er beskrevet med religiøst billedsprog

Måltidet virker som en religiøs åbenbaring på menigheden i Berlevaag. Det kommer til udtryk i billedsproget, hvor det bl.a. lyder, at ”Byen og Fjeldene hvilede i overjordisk Pragt”. Omgivelsernes skønhed bliver metaforisk beskrevet som ”overjordisk” – de kan altså pludselig se, at de ikke behøver at stræbe efter det himmelske, fordi det allerede er til stede i deres jordiske omgivelser. Måltidets virkning og erkendelser påvirker også deres opførsel, da de tumler omkring i sneen som små, uskyldige børn:

I Gaderne laa Sneen saa dyb at det var umuligt at bevæge sig fremefter i almindelig Gang. Gæsterne fra det gule Hus vaklede paa Benene, satte sig brat ned eller gik ned paa alle fire, og blev herunder dækkede med Sne, som om de virkelig havde faaet deres  Synder vasket hvide som Uld og nu i disse nye Skind sprang og tumlede som Lam. 

De føler sig ikke længere tyngede af den alvor og ydmyghed, der hidtil har præget deres livsførelse. Sneen gør dem hvide og får dem til at ligne små lam, når de kravler omkring på alle fire. Den hvide farve symboliserer uskyld – de føler ikke længere, at de har været syndige, fordi de har taget for sig af de jordiske glæder ved festen. De har indset, at de ikke behøver at forsage verdens glæder for at gøre sig fortjent til himlen. Derfor føler de sig som børn på ny. De er ikke længere selvudslettende og alvorlige, men legende og glade. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Babettes Gæstebud

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.