Hjælp til dansk kronik

Når du skal skrive en kronik i dansk, får du udleveret en sagprosatekst – oftest i form af en artikel, tale eller et debatindlæg – som du skal skrive en kronik ud fra. I en kronik handler det om at redegøre for synspunkter i teksten, lave en argumentationsanalyse og til sidst diskutere synspunkterne.

Hvordan skriver jeg en kronik?

Før du begynder at skrive din kronik, er det vigtigt, at du har helt styr på, hvad teksten du arbejder med, handler om. Sørg for at gennemlæse teksten grundigt og analyser din problemformulering. Du skal fokusere skarpt på det givne emne helt fra starten, når du skriver din kronik. En god kronik er opbygget med din egen viden og holdninger om emnet, som også er med til at give din opgave en rød tråd og en bedre sammenhæng. Igennem din kronik er det anbefalet, at du bevæger dig kronologisk. Start altså med en indledning, gå videre til redegørelse, karakteristik, diskussion og afslut opgaven med en omfattende konklusion.

Eksempel på dansk kronik

Herunder har vi samlet over 900 forskellige elevindsendte kronikker i dansk. Den bedste måde at blive bedre på er at finde inspiration i hvordan andre har gjort. Ved at se andres opgaver kan du få hjælp til at opbygge din kronik, finde en rød tråd og skrive en indledning og konklusion, der hænger sammen.

Her på Studienet har vi udarbejdet et eksempel på en kronik til et 12-tal, som forklarer skridt for skridt, hvordan kronikken er skrevet og opbygget.

Se Studienets eksempel på en kronik til et 12-tal

Vejledning til at skrive en dansk kronik

Bliv bedre til at skrive kronik i dansk fremover med vores vejledning. I vores vejledning kan du finde hjælp til gennemlæsningen af din tekst, analyse af problemformulering, råd til skrivning af kronikken samt hjælp til skrivestil, formidling og sprog.

Få hjælp til at skrive en kronik til et 12-tal: Læs vores vejledning her