Argumenterende artikel i dansk

Den argumenterende artikel er en af de tre opgavetyper, som man kan komme til at skulle skrive til eksamen i faget dansk på HF.

Hvad er den argumenterende artikel?

I den argumenterende artikel skal du, som elev, redegøre for synspunkter i én eller flere af de udleverede tekster og derefter vende disse synspunkter ved hjælp af en diskussion. Til skriftlig eksamen på HF får du udleveret to hæfter med tekster. Disse hæfter indeholder tekster, som kan stamme fra enhver tidsperiode og være alt fra tekster til malerier. Den primære tekst finder du i hæfte 2, som du skal have mest fokus på i en argumenterende artikel, mens der i hæfte 1, befinder sig supplerende materiale, som du højst sandsynligt bliver bedt om at supplere med i din diskussion eller perspektivering.

Eksempel på argumenterende artikel

Herunder kan du finde eksempler på argumenterende artikler skrevet af andre elever. De er alle skrevet ud fra tidligere opgaveformuleringer til de skriftlige eksamener, så derfor kan du hente inspiration i dem – og få et overblik over hvordan opgaven kommer til at foregå.

Vores redaktion på Studienet har også selv skrevet et eksempel på en argumenterende artikel til et 12-tal. Du kan hente inspiration fra den her: Se eksemplet her

Vejledning til at skrive en argumenterende artikel

Vores redaktion er efterhånden eksperter indenfor de tre opgavetyper på HF, og derfor har vi naturligvis også skrevet en vejledning, så i har noget at støtte jer op af, når i skal skrive en argumenterende artikel. Vejledningen indeholder bl.a. guide til at skrive indledning, redegørelse, diskussion, karakteristik, perspektivering og afslutning.

Læs vejledningen her