Analyserende oplæg

Det analyserende oplæg er en af de tre eksamenstyper, som du kan skrive til eksamen i Dansk A på HF. De andre to er den argumenterende artikel og den introducerende artikel.

Hvad er det analyserende oplæg?

Når du får til opgave at lave et analyserende oplæg på HF, skal du analysere og fortolke en tekst. Du skal bruge din analyse og fortolkning til at belyse et bestemt tema med. Temaet vil hænge sammen med den (eller de) litterære tekster (noveller, digte osv.), som din lærer giver dig, eller du får til eksamen.

Et godt tip, når du skriver det analyserende oplæg er, at du skal holde længden mellem 1200 og 2000 ord. Til eksamen får du ikke at vide, hvor lang den skal være, men holder du dig indenfor de 1200-2000 ord, er din opgave hverken for kort eller for lang.

Eksempel på det analyserende oplæg

Nederst på denne side kan du se en hel række eksempler på analyserende oplæg, som er skrevet af dine medstuderende og Studienets fagredaktører. Opgaverne besvarer specifikke opgaveformuleringer, som har været til tidligere eksamener på HF.

Vi har også skrevet et eksemplarisk analyserende oplæg til 12, som du kan se her: Eksempel på det analyserende oplæg til HF.

Vejledning til det analyserende oplæg

Vores dygtige fagredaktør i Dansk er ekspert i det analyserende oplæg. Han har læst tusindvis af analyserende oplæg igennem. Det har mundet ud i en vejledning, som følger dig trin for trin igennem hvordan du skriver det analyserende oplæg og undgår at lave de små dumme fejl.

Læs vejledningen til det analyserende oplæg på HF her.