Musikanalyse

På denne side finder du vores store samling af forskellige typer af musikanalyse på alle niveauer i gymnasiet. Musikanalyse kan omhandle mange ting, men her finder du musikanalyse af alle elementer og genrer.

Forskellige slags musikanalyse

Vi har, inden for musik, analyse af alt fra form, stil, sound og trin, til tekster, funktioner og melodi.

Du finder også musikanalyse af specifikke musiknumre, som du kan søge inspiration i for at blive bedre til analyse i musik. Der både musikanalyser af dødsmetal, jazz, klassisk musik og alt derimellem, så du kan garanteret finde noget, du kan bruge.

En grundig musik-analyse er mere end bare hook, break og gimmick, og generelt er der fire overordnede typer af musikanalyse, du beskæftiger dig med på gymnasiet:

  • (Funktions)harmonisk analyse
  • Melodisk analyse
  • Trinanalyse
  • Formanalyse

Disse musikanalyser afdækker alle hver sin side af et musikstykke, og en musikanalyse der udelukkende behandler et nummers form, giver derfor ikke en komplet forståelse af musikken.

På disse sider finder du eksempler på alle disse fire former for musikanalyse og andre mindre udbredte analysemetoder. Det er vigtigt at have styr på musikanalyse, fordi det indgår i både den skriftlige og den mundtlige eksamen i musik.

Er du interesseret i at få et bedre overblik over, hvad du skal igennem til eksamen i Musik, kan du se vores Eksamensside, hvor både den mundtlige og skriftlige eksamensform er beskrevet!

Se musikanalyser fra eksamen

Til den skriftlige eksamen skal du igennem to musikanalyser, både en harmonisk analyse og en melodisk analyse. Vi har her på Studienet lavet besvarelser af alle eksamenssæt de sidste mange år, så i vores Musikteori 1 besvarelser finder du rigtig mange gode eksempler på, hvordan musikanalyse kan løses til topkarakter.

Vi har også lavet en grundig guide, der hjælper dig med lige præcis de musikanalyser, du skal igennem til eksamen. Så hvis du vil have helt styr på funktionsharmonisk- og melodisk analyse, vi vil anbefale dig at læse denne guide.