Australia

I denne topic guide kan du få hjælp til at arbejde med Australien. Du kan få et overblik over landets historie og dets vej fra koloni til uafhængighed. Du kan også læse specifikt om aboriginernes historie, og hvordan de blev påvirket af de europæiske kolonister. Disse emner er populære at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde dem i den daglige undervisning. Vores guide giver dig et grundigt overblik over emnerne, samt forslag til konkrete kildetekster, som du kan inddrage i dit arbejde.

Fordi denne guide er særligt designet til brug inden for engelskfaget, har vi skrevet det meste af guiden på engelsk. Den afsluttende sektion om større skriftlige opgaver og tværfagligt samarbejde til sidst er dog skrevet på dansk.

Overblik

Før de europæiske kolonister begyndte at ankomme, var det australske kontinent meget isoleret i forhold til resten af verden. Den oprindelige befolkning, aboriginerne, bestod af mange forskellige kulturer, som typisk levede en nomadisk tilværelse i jæger- og samler-samfund.

De første europæiske opdagelsesrejsende besøgte landet i 1600-tallet, men koloniseringen begyndte først for alvor i anden halvdel af 1700-tallet, hvor briterne som reaktion på tabet af de amerikanske kolonier begyndte at søge mod nye horisonter. De første britiske kolonier var i stor grad befolket af straffefanger, som blev dømt til tvangsudsendelse til det australske kontinent. 

Kolonisterne havde mange møder med den oprindelige befolkning, som i nogle tilfælde førte til voldelige konflikter, hvilket næsten altid faldt ud til kolonisternes fordel på grund af deres adgang til langt mere avancerede våben. Samtidig var aboriginerne ekstremt sårbare overfor mange af de sygdomme, som de europæiske kolonister bragte med sig - fx kostede sygdommen kopper et enormt antal menneskeliv.

Igennem tiden kom flere kolonier til, og Australien blev samtidig tildelt gradvist mere uafhængighed fra det britiske imperium, hvilket kulminerede i fuldt selvstyre i 1931. Selvom Australien blev hårdt ramt af depressionen i 1930'erne spillede landet en vigtig rolle i 2. verdenskrig, og i efterkrigstiden tog den økonomiske udvikling igen fart.

I dag er Australien et rigt land med meget høj levestandard. Landet kæmper dog stadig med en række samfundsproblemer - fx bliver aboriginerne stadig udsat for diskrimination og har generelt noget lavere levestandard end den gennemsnitlige befolkning.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Australia

[2]
Bedømmelser
  • 13-04-2022
    Givet af 1.g'er på STX
    Generelt en meget fin guide man kan læse hvis man har om emnet. Det ville dog blive gjort mere overskueligt ift. de mange årstal som nævnes i starten af kapitlet hvis der var en tabel, da det er meget information at indtage. (især hvis man ikke tager sine egne noter)
  • 09-06-2024
    Givet af 2.g'er på STX