Isotoper og atommasse

Hvad er isotoper?

Isotoper er forskellige udgaver af det samme grundstof. Den eneste forskel mellem de forskellige udgaver af det samme grundstof er, at de varierer i antallet af neutroner. 

Som eksempel ser vi her tre carbon-isotoper:

Vi kan se, at de alle tre har atomnummeret 6, og dermed er der tale om grundstoffet carbon. Forskellen på de tre isotoper er, at de har forskellige nukleontal (fremhævet med rødt). Dermed har de også forskellige antal neutroner:

C-12 isotopen ude til venstre har 6 neutroner (12-6=6), C-13 isotopen i midten har 7 neutroner (13-6=7) og C-14 isotopen ude til højre har 8 neutroner (14-6=8).

Det er C-12 isotopen, der er den klart mest normale, idet den udgør cirka 98,9% af alle C-atomer i Verden. C-13 isotopen er den næst mest normale, idet den udgør cirka 1,1% af alle C-atomer i Verden. C-14 isotopen eksisterer ganske vist, men den udgør kun en forsvindende lille del af alle C-atomer i Verden.

Hvad kan isotoper bruges til?

Isotoper kan have særlige egenskaber, som kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Vi ser her, hvad de to carbonisotoper, C-13 og C-14, kan bruges til:

MR-skanning med kulstof-13 atome

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind