Hvad er et atom?

Hvad er et atom?

Atomerne er grundlæggende byggesten inden for kemiske stoffer - af denne grund kalder man dem af og til verdens byggesten. 

Da man startede med at studere atomer troede man, at atomerne var den mindste udelelige enhed i universet. Man brugte derfor ordet ‘atom’, som stammer fra det græske ord ‘atomos’, der betyder ‘udelelig’. Opfattelsen om, at atomet var udeleligt ændrede sig dog, da forskere opdagede, at atomer består af mindre partikler, de såkaldte elementærpartikler

Hvert atom består således af en kerne omgivet af elektroner. Kernen består af kernepartikler (nukleoner), primært af et eller flere protoner og ingen, et eller flere neutroner.

I forhold til udsagnet, om at et atom er den mindste udelelige enhed i universet, er det derfor mere korrekt at sige, at et atom ikke kan deles i mindre dele uden at de kemiske egenskaber bliver ændret. 

Eksempler på atomer

Nogle kendte atomer er: 

  • Oxygenatom, som har 8 protoner i sin kerne. Oxygen er et grundlæggende element i vores atmosfære og essentielt for liv.
  • Guldatom, som har 79 protoner i sin kerne.

Atom vs. grundstof

Et grundstof er et kemisk stof, der udelukkende består af atomer med samme antal protoner i kernen. Nogle gange siger man lidt mindre præcist, at grundstof er et stof, som kun er opbygget af én slags atomer.

Lad os se på grundstoffet C (carbon) som eksempel. Carbon er nr. 6 i det periodiske system og har 6 protoner i kernen. Der findes et ufatteligt stort antal C-atomer i verden. Det har vist sig, at der faktisk kan være mindre forskelle mellem C-atomerne - de indeholder nemlig ikke...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind