[0]

Atomer

Forstå hvad atomer er. Vi gennemgår alt det du behøver at vide om atomer, uanset om du har Kemi C eller Kemi B.

Kompendiet hjælper dig med at forstå:

Begreberne forklares med letforståelige figurer.

Her får du et uddrag fra siden om, hvad et atom består af:

Atomkernen og elektronskallerne 

Inde i atomkernen befinder protonerne og neutronerne sig, mens elektronerne befinder sig ude i skallerne. Selve atomkernen er meget lille sammenlignet med hele atomet. Således er hele atomets radius 100.000 gange større end atomkernens radius. Det vil altså sige, at protonerne og neutronerne er presset sammen på meget lidt plads, mens elektronerne ude i skallerne er fordelt over et meget større område. Vi skal dog altid huske på, at et atom er ufatteligt lille sammenlignet med de ting, vi kender fra vores dagligdag. Et atom er så lille, at man ikke kan se det i et normalt mikroskop.

Et atom er altid neutralt

Da et atom har lige så mange af de positive protoner som af de negative elektroner, vil et atom altid være neutralt. Et atom har dog mulighed for at afgive eller modtage elektroner fra andre atomer. Hvis et atom har afgivet eller modtaget en elektron, vil det ikke længere være neutralt, og i så fald er atomet blevet til det som, man kalder for en ion. 

En elektron vejer kun meget lidt sammenlignet med protoner og neutroner

Man plejer at sige, at protoner og neutroner vejer cirka det samme. En neutron vejer egentlig en smule mere end en proton, men det er så lille en forskel, at man normalt ikke går op i dette.

Elektroner vejer til gengæld væsentligt mindre end protoner og elektroner. En elektron vejer kun 1/1836 af en proton og 1/1838 af en neutron. For nemheds skyld plejer man ofte at sige, at en elektron vejer 1/2000 af hvad protoner og neutroner gør, selvom det ikke er helt præcist. 

Da elektronerne vejer så lidt som de gør, plejer man helt at ignorere elektronerne, når man skal bestemme et atoms masse. Man kan altså nøjes med at tælle protoner og neutroner.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Atomer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.