At være beat

Her kan du høre en podcast, som giver dig hjælp til at analysere og fortolke digtet “At være beat”. Digtet er skrevet af Dan Turèll og udgivet i Manuskripter til hvad som helst fra 1971. 

Podcasten giver dig en grundig indføring i, hvordan du kan gribe dit arbejde med digtet an. Du kan både bruge podcasten, hvis du skal skrive om digtet eller forberede dig til en time.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten: 

Vi skal tale om "At være beat", som er et digt af Dan Turèll fra 1971, og det er Niels Aage og Kasper, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om digtet. Kasper kan du måske tale en lille smule om baggrunden for det her digt til at starte med? 

Ja, fordi det er jo sådan et digt, hvor det nok er nødvendigt at starte med lidt lidt baggrundsviden, fordi digtet hedder "At være beat" og starter med et citat af en fyr, der hedder Gregory Corso, og hvis man slår op for at finde ud af, hvem han var, så ville man se, at han var en af de første og vigtigste digtere i beatbevægelsen, som var en amerikansk bevægelse, der startede allerede i halvtredserne, hvor man prøvede med digtningen at løsrive sig fra tidligere former. 

Altså på det tidspunkt havde man allerede haft den tidlige modernisme og opgøret med sådan traditionel lyrik og faste former. Men der var stadig en idé om, at digteren var sådan en lidt ophøjet type, der skulle digte om nogle særlige fine ting og bruge sproget på en på en bestemt måde, men beatdigterne, de havde den her idé om, at alt kunne gøres til genstand for for digtningen. Altså man kunne digte om alt, om alle oplevelser og også gerne oplevelser fra hverdagen. 

Så det her med at stå på et gadehjørne og være sindssygt høj, det var altså gadehjørnet, et almindeligt sted kan man sige, og så kommer den her tilføjelse her med at være sindssygt høj. Det antyder så noget andet, som beatdigterne var optaget af nemlig at prøve forskellige former for bevidsthedsudvidende oplevelser. Ikke nødvendigvis bare stoffer, men også også rejser og alle mulige usædvanlige oplevelser, der kunne give nye indtryk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

At være beat

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.