Argumenttyper

Introduktion

Når du skal vurdere konkrete argumenter, kan det være nyttigt at have et overblik over nogle af de mest populære argumenttyper.

Du kan møde argumenttyperne i en lang række forskellige sammenhænge. De kan fx indgå i den politiske debat, i diverse indlæg i medierne, eller endda i reklamer. Kort sagt alle sammenhænge hvor en afsender har interesse i at overbevise en modtager om, at noget er sandt. 

Nedenfor gennemgår vi nogle af de mest populære argumenttyper med konkrete eksempler. Vi siger også lidt om, hvordan man vurderer holdbarheden på de forskellige typer, da nogle af dem godt kan optræde i sammenhænge, hvor de ikke nødvendigvis hænger sammen rent logisk.

NB: Udover de følgende argumenttyper findes der også en række argumentationskneb. Vi har placeret disse kneb i deres egen kategori, fordi de stort set altid er uholdbare, og derfor primært bruges til at manipulere og vildlede frem for at overbevise rationelt.

Argumenttyper og Toulmins argumentationsmodel

Du behøver ikke nødvendigvis inddrage alle elementer i Toulmins argumentationsmodel for at beskrive de følgende argumenttyper. 

Hvis du har brug for at inddrage modellen, er det godt at være opmærksom på, at mange af typerne er navngivet ud fra forbindelsen mellem påstand og belæg - altså deres hjemmel. I et typisk autoritetsargument er hjemlen fx, at kilden er troværdig inden for det relevante område, og i et sammenligningsa...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind