Energiomsætning under muskelarbejde

Biologi A.

Kroppens energiomsætning er kroppens produktion af ATP. Kroppens celler bruger ATP til at udføre energikrævende opgaver og opretholde livsnødvendige funktioner. Når kroppen er i hvile, kan al den nødvendige ATP produceres ved almindelig aerob (iltkrævende) respiration. Respirationsligningen er:

Figur 1. Respirationsligningen.

Cellerne modtager i hvile den nødvendige glukose til respirationsprocessen fra blodet. Blodets glukoseniveau holdes stabilt, ved at glukose løbende frigives fra kroppens glykogendepoter.

Hvis kroppen begynder at udføre muskelarbejde, øges ATP-forbruget dog mange gange i kroppens muskelceller. Det betyder, at muskelcellerne ikke længere kan skaffe nok ilt til at understøtte deres aerobe respirationsproces. Derfor er cellerne nødt til at danne ATP på andre måder end udelukkende ved aerob respiration.

ATP-depoterne tømmes hurtigt

ATP-produktionen ved aerob respiration forløber forholdsvis langsomt. Samtidig kræver processen, at cellen har tilstrækkeligt ilt til rådighed. Det betyder, at en muskelcelle tømmer sine ATP-depoter i løbet af få sekunder, hvis den pludselig begynder at udføre hårdt arbejde. Når ATP-depoterne er tømt, har cellen dog andre metoder til at skaffe ATP til sit arbejde. Cellen skaffer sig ATP ved disse processer i den nævnte rækkefølge:

  1. Spaltning af ATP
  2. Spaltning af stoffet CP (kreatinfosfat)
  3. Glykolyse (anaerob respiration)
  4. Aerob respiration, som inden arbejde
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind