Arbejde til alle

Her kan du høre en podcast om novellen ”Arbejde til alle”. Novellen er skrevet af Anders Bodelsen og udgivet i hans novellesamling Beskyttelsesrummet fra 1984.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke novellen. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om den eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst novellen først.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Arbejde til alle". Det er en novelle af Anders Bodelsen, skrevet i 1984, og det er Jon og Kasper, som er redaktører i Dansk, som er med til at tale om novellen. Jon, hvad er det her for en novelle?

Ja, det er en lidt speciel genre i forhold til de noveller, man typisk læser i dansk, fordi det er en science fiction-novelle skrevet i 84. Men den præsenterer en fremtidsvision til en verden, der bliver nævnt noget med over 2020, men det er ikke helt år 2020 endnu.

Men det ligesom en fremtidsvision af et samfund i et Danmark i fremtiden, og hvor vi så hører nogle forskellige ting om, hvordan og hvordan samfundet nu er indrettet. Det er også det, man kalder en dystopi, som mange science fiction-fortællinger er, at det er en negativ fremtidsvision, fordi den viser en slags advarsler om en dårlig retning, verden kan gå i. Så det er ikke en smuk fremtid, men en fremtid, der har nogle problematiske ting, Selv om den egentlig begynder med, at hovedpersonen er meget tilfreds med sin tilværelse, så bliver det ligesom gradvist afdækket, at der er nogle problemer i det her nye såkaldt perfekte det samfund, hun lever i.

Ja, der kan vi måske næsten gå direkte videre til at tale lidt komposition.

Ja, det vil give god mening, fordi det er også klassisk for science fiction-genren, at vi starter med en hovedperson, som har en eller anden forståelse af sin verden, som så gradvist finder ud af, at der er nogle ting under overfladen, som ikke helt er, som man skulle tro, de var.

Vicki, hun er egentlig godt tilfreds med sit liv. Hun har en rosenhave, hun passer, og hun har noget hjemmearbejde ved computeren, som hun hygger sig med, og som hun er dygtig til. Hun arbejder for noget, der hedder DTK, og det er først senere i teksten, vi finder ud af, at det står for Dansk Total Kontrol. Så det er sådan en slags bureaukrati, som styrer hele samfundet, får vi indtryk af.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Arbejde til alle

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.