Sproghistorie

Sproget er ikke nogen fast størrelse, men derimod noget, der altid har udviklet sig, og som vil blive ved med at udvikle sig igennem historien. Når nogle ældre folk påstår, at unge i dag ikke kan finde ud af at tale ordentlig dansk, er dette simpelthen forkert. Unge kan måske bare ikke finde ud af at tale de ældres version af dansk. Talesproget findes i mange variationer og vil blive ved med at udvikle sig fra generation til generation, ligesom det har gjort siden de allerældste tider.

Den indoeuropæiske sprogæt

Dansk tilhører den indoeuropæiske sprogæt ligesom de fleste andre sprog i Europa, fx engelsk, tysk, russisk, fransk, spansk, norsk, svensk osv. osv. En undtagelse er finsk, der sammen med estisk og ungarsk tilhører de finsk-ugriske sprog. Det betyder, at finsk er et fundamentalt anderledes sprog end dansk og svensk, selvom Finland ligger lige ved siden af Sverige. Til gengæld er iranske og indiske sprog som farsi, kurdisk og hindi også indoeuropæiske sprog – og altså grundlæggende i familie med dansk!

De indoeuropæiske sprogs oprindelse

  • De indoeuropæiske sprog stammer fra en befolkningsgruppe, som kaldes indoeuropæerne. Disse boede for tusindvis af år siden sandsynligvis i et område omkring Sortehavet og Det Kaspiske hav.
  • Derfra har denne befolkningsgruppe, som talte et ’ur-indoeuropæisk’ sprog, spredt sig til Europa og Indien.
  • Det ur-indoeuropæiske sprog har derefter udviklet sig i forskellige retninger igennem tusinder af år, og på den måde er sprogene blevet skabt, som vi kender dem i
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind