Øvelser

På de følgende sider har vi lavet øvelser til de forskellige emner, du kan blive testet i til eksamen i Almen Sprogforståelse på STX. 

Til hver øvelse viser vi dig også det rigtige svar, og forklarer så vidt muligt hvorfor det er rigtigt. Du kan bruge øvelserne, når du skal læse op til eksamen, men du kan også bruge dem til at øve dig i de forskellige emner og begreber undervejs i dit arbejde med AP. Øvelserne kan nemlig hjælpe dig med at få en bedre forståelse for både grammatik, semantik og andre emner, du skal lære om. 

Vi har også lavet øvelser til latin-delen af AP, så du fx kan øve dig i verbernes personendelser og kasus på latin.

Uddrag fra 'Øvelser til sætninger og syntaks'

Øvelser i helsætningsanalyse

Markér hovedsætningen

Vi må se, hvad planen er.
 

Her er hovedsætningen 'Vi må se'. Det er nemlig den overordnede del af sætningen ('hvad planen er' er afhængig af 'vi må se').

Jakob sagde, at det bliver regnvejr senere.
 

Her er hovedsætningen 'Jakob sagde'. Det er nemlig den overordnede del af sætningen ('at det bliver regnvejr senere' er afhængig af 'Jakob sagde').

Find eventuelle ledsætninger

I de nedenstående øvelser skal du finde de ledsætninger, der måtte være. Vær opmærksom på, at nogle af sætningerne kan indeholde flere ledsætninger, og nogle har slet ingen.

Mette og Søren gik en tur, da solen kom frem.
 

Her er der én ledsætning, nemlig 'da solen kom frem'. Dette er en ledsætning, da den fungerer som adverbialled i helsætningen:

Mette og Søren gik en tur, da solen kom frem
--------X--------O---Δ---~~~~~~~~~~~~

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind