Udlejring af sociale relationer

På denne side forklarer dig, hvad udlejring af sociale relationer betyder og hvilken betydning udlejringen har for det enkelte individ. Vi giver dig også eksempler undervejs. 

Hvad er udlejring af sociale relationer?

Udlejring af sociale relationer betyder, at funktioner, der i det traditionelle samfund foregik i lokalsamfundet, nu foregår andre steder. Et eksempel på en social funktion, der flyttes fra lokalsamfundet er børnepasning. I det traditionelle samfund blev børn passet i hjemmet af kvinderne i hjemmet. I det senmoderne samfund passes børn i vuggestuer og børnehaver af pædagoger, der kan komme fra alle steder i landet. Hvordan børnene skal passes og hvor mange pædagoger, der skal være, bliver bestemt gennem lovgivning. Børnepasning er altså flyttet ud af hjemmet og rykket til institutioner, der reguleres af staten og er fyldt med eksperter. 

Udlejring af sociale relationer hænger i høj grad sammen med adskillelsen af tid og rum, da adskillelsen medfører, at sociale relationer ikke længere er begrænset af, hvor man er. Man kan dermed sige, at adskillelsen af tid og rum gør det muligt, at sociale relationer udlejres. Samtidig forstærker de to processer hinanden, da jo mere sociale relationer udlejres, desto mindre behøver relationerne foregå i lokalsamfundet. 

Udlejring af sociale relationer er også tilknyttet til aftraditionalisering. Når traditioner, som f.eks. at kvindens plads er i hjemmet, betyder mindre, så bliver det muligt at udlejre sociale relationer. Hvis traditionerne stadig var afgørende, så ville det være utænkeligt at udlejre relationer, der traditionelt hørte til i lokalsamfundet.

Ifølge Giddens foregår udlejringen af sociale relationer gennem abstrakte systemer. Abstrakte systemer består af to u...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind