Anthony Giddens i Religion

Anthony Giddens teorier om det senmoderne samfund er også relevante i Religion. Det vil især være i forbindelse med senmoderne religion, men du kan også støde på Giddens i emner som religionskritik, sekularisering og konversion. 

Her giver vi dig et overblik over, hvordan nogle af Giddens' centrale begreber er relevante for Religion.

Giddens’ fem kendetegn på det senmoderne samfund

Giddens har fremlagt en teori om, at samfundet har udviklet sig på en måde, så vi nu lever i et senmoderne samfund. Han peger på fem tendenser eller udvikling i samfundet, som har drevet denne udvikling fra det moderne til det senmoderne samfund. Her giver vi dig et overblik over de fem tendenser og deres indflydelse på religion.

1. Aftraditionalisering: Religionen træder i baggrunden

Begrebet aftraditionalisering betyder, at traditionerne har fået mindre betydning i samfundet. Religiøse, kulturelle og sociale traditioner er ikke længere fundamentet for samfundsordnen. I stedet bliver traditionerne noget, man kan vælge til eller fra. 

Aftraditionaliseringen betyder også, at religion træder i baggrunden. Religion er ikke længere en selvfølge eller en forpligtelse. De religiøse myter som forklaring på tilværelsen forlades til fordel for fornuftsbaserede forklaringer og naturvidenskab.

I det senmoderne samfund får religion et comeback. Religion og videnskab ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind