Centrale begreber

På de følgende sider får du en gennemgang af en række af Giddens' begreber:

Her kan du læse et uddrag fra siden Andre begreber

Udlejring af sociale relationer

Udlejring af sociale relationer vil sige, at funktioner, der før foregik i lokalsamfundet nu foregår andre steder. Det kan f.eks. være handel eller børnepasning. I det traditionelle samfund var handel noget, der foregik ansigt til ansigt, hvor man f.eks. byttede en ko for tre grise. I dag handler vi ofte med folk vi aldrig møder.

Udlejringen foregår gennem to mekanismer, der tilsammen kaldes abstrakte systemer. De to mekanismer er: symbolske tegn og ekspertsystemer. 

Symbolske tegn

Symbolske tegn er ting, der kan udveksles mellem mennesker og har en standardværdi - det vil sige en værdi vi alle er enige om. Det bedste eksempel er penge. Penge gør det muligt at handle selvom man ikke står overfor hinanden. Grunden til at penge fører til udlejring af sociale relationer er, at man ikke behøver at være samme sted. 

Øget refleksivitet

Øget refleksivitet betyder, at individet i højere grad end tidligere tænker over sine valg og overvejer, hvad det rigtige valg er. Der er især to årsager til den øgede refleksivitet: 1. Færre beslutninger er bestemt af traditioner og 2. Individet skal træffe flere valg. Den øgede refleksivitet hører altså sammen med både aftraditionaliseringen og individualiseringen. Det enkelte menneske skal træffe flere valg, fordi individet er ansvarligt for at danne sin egen identitet. Det betyder også, at det er individets eget ansvar, hvis det vælger forkert. Individet henter især viden fra ekspertsystemerne. Individet kan dog aldrig være sikker på, at det har valgt rigtigt, da viden ændrer sig.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind