Centrale begreber

Her finder en kort opsummering af Anthony Giddens’ centrale begreber. Du kan læse mere om dem på andre sider i kompendiet, hvor vi giver mere detaljerede forklaringer og eksempler.

Det senmoderne samfund

Det senmoderne samfund er den samfundstype, der kommer efter det moderne samfund. I Danmark kom denne samfundstype frem omkring 1970. Det senmoderne samfund er kendetegnet af fem tendenser: aftraditionalisering, individualisering, adskillelse af tid og rum, udlejring af sociale relationer og en øget refleksivitet. 

Aftraditionalisering

Aftraditionalisering betyder, at traditioner ikke længere afgør, hvordan det enkelte menneske skal leve sit liv. I det traditionelle samfund var der ikke aftraditionalisering, da samfundet var stærkt præget af traditioner. Aftraditionaliseringen spirede frem i det moderne samfund, men er klart størst i det senmoderne samfund.

Individualisering

Individualisering er en samfundstendens, der går ud på, at det enkelte menneske får større indflydelse på sit liv og i samfundet. I det traditionelle samfund blev fællesskabet vægtet ov...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind