Angst af Tom Kristensen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Angst” af Tom Kristensen. 

Teksten optræder første gang i romanen Hærværk fra 1930. Det udkommer derefter som selvstændigt digt i samlingen En Fribytters Ord i 1932. 

Vi gennemgår de vigtigste elementer i digtet, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af digtet samt noget baggrundsviden om perioden, og vi hjælper dig også med at fortolke det. Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Jeget søger efter en større mening med tilværelsen

Jeget beskriver i Tom Kristensens digt "Angst", hvordan det tænker på rædsel og nød for at lindre sin angst. 

I begyndelsen er det ikke tydeligt, hvorfor de store katastrofer gør jeget fri af angsten. Men i digtets sidste vers fortæller jeget, at det har længtes efter et jordskælv, som kaldes ”Guds Tugt”. Det har altså længtes efter, at Gud kommer ned og straffer mennesket med en katastrofe. 

Det er dette syn på katastrofer og ødelæggelser, der gør, at jeget finder mening i rædsel og nød: Jeget tror på, at verdens orden og mening vil komme tilbage, hvis mennesket straffes for de mange dårlige ting, det har gjort. 

Denne tolkning skal læses ind i digtets baggrund: Det blev skrevet i en tid med stor politisk og økonomisk uro, hvor chokket over første verdenskrigs brutalitet stadig herskede. Mange var bange for, hvor verden var på vej hen, og de frygtede det værste af fremtiden. 

I digtet håber jeget på, at en større magt (Gud) kan tage kontrol over tilværelsen og give det mening gennem straf. På den måde kan verdens balance genetableres, og jegets angst dulmes. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Angst af Tom Kristensen

[1]
Bedømmelser
  • 25-09-2023
    Givet af 3.g'er på STX