[64]

Analyserende oplæg | Model og vejledning

Dette er Studienets model til, hvordan man skriver et analyserende oplæg til et HF-hold. At skrive et analyserende oplæg i dansk behøver ikke være særlig svært. Hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter, og hvordan du skal gå frem, kan du hurtigt komme til at mestre denne opgavetype.

Formålet med vejledningen her er at sørge for, at du får hævet dine karakterer i dansk – især til eksamen, hvor det jo for alvor tæller. Det hjælper vi med ved at give dig en opskrift til det analyserende oplæg, som du kan bruge igen og igen.

NB:  Dette er en vejledning til en tidligere genre på HF. Hvis du er startet på HF efter 2017, skal du bruge vores vejledning til Analyserende artikel

Vejledningens inddeling

Vejledningen her kan læses fra start til slut, men kan også sagtens fungere som et opslagsværk, du kan kigge i, når du er i tvivl om noget i din skrivning.

Vejledningen vil ved hjælp af to trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige aflevering. Disse to trin dækker:

 • Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din opgave, ved at læse opgaveformuleringen og teksterne, og kommer i gang med din analyse og fortolkning.
 • Skriv opgaven: Hvordan du bygger dit analyserende oplæg op og skriver det. Her kommer vi både ind på, hvordan du kan skrive de enkelte dele af opgaven, samt hvordan du analyserer, fortolker og perspektiverer.

Til sidst i vejledningen giver vi dig gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvilket sprog du skal bruge i opgaven, hvordan du skriver sammenhængende, og hvordan du bruger citater.

Analyserende oplæg på 15 minutter

Hvis du blot har brug det hurtige overblik over, hvordan du skriver et analyserende oplæg, så tjek vores lynguide:

Analyserende oplæg på 15 minutter

Er du i tvivl om, hvordan du skriver et analyserende oplæg? Så skal du læse denne kortfattede vejledning, hvor vi hjælper dig igennem alt, du absolut skal vi...

Se et godt eksempel

Studienet har udvalgt et godt eksempel på et analyserende oplæg. Her kan du se, hvordan man kan skrive et godt analyserende oplæg i praksis. Det udvalgte eksempel er kommenteret grundigt af en lærer.

Eksempel på Analyserende Oplæg

Lær at skrive et rigtig godt analyserende oplæg i dansk på HF med denne eksempelbesvarelse fra Studienet. Opgaven er et skoleeksempel på, hvordan man kan skr...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyserende oplæg | Model og vejledning

[64]
Bedømmelser
 • 21-02-2011
  En virkelig god vejledning til det analyserende oplæg, der viser en præcis hvordan man skriver et sådan. Tak!
 • 07-03-2011
  Givet af HF-elev på 1. år
  finfin efter mit behov
 • 30-05-2016
  Givet af HF-elev på 2. år
  God opsummerede vejledning .
 • 27-03-2016
  Givet af HF-elev på 2. år
  Super god hjælp