Trin 2: Gennemgå teksterne og find din vinkel

Nu har du helt styr på opgaveformuleringen, så det er tid til at starte arbejdet med teksterne. Du kan arbejde langt mere målrettet med opgavens tekster, når du allerede inden første gennemgang ved, hvad du skal holde øje med ud fra kravene i opgaveformuleringen. Her får du en meget konkret vejledning til, hvordan du kan arbejde med teksterne, så din opgave kommer godt fra start.

Det er forskelligt fra opgave til opgave, hvor detaljeret du skal analysere den enkelte tekst. I en opgave med en enkelt tekst skal du være opmærksom på detaljerne, og hvordan form og indhold påvirker hinanden i tekstens helhed. I en sammenligningsopgave skal du fokusere på, hvordan teksterne forholder sig til hinanden på nogle specifikke punkter, altså forskelle og ligheder i form og indhold. Antallet af tekster har også betydning for længden af din analyse. I en opgave med én tekst har du to sider, før du går videre til fortolkning og perspektivering. I en opgave med to tekster har du én side pr. tekst, før du går i gang med sammenligningen.

Få overblik over teksterne - 30 min.

En god analyse kræver, at du kender dit materiale godt. Det betyder, at du skal læse, se eller høre en tekst eller et medieklip en hel del gange, før du får helt styr på det. Men til eksamen har du ikke tid til at gennemgå materialet 10 gange i træk, før du går i gang med opgaven. Derfor er det en god ide at have en strategi, så du får mest muligt ud af de gange, du kan nå. Vi foreslår, at du starter med at gennemløbe materialet systematisk to gange, men på lidt forskellig vis. Derefter går du i gang med at planlægge din opgave, så du kan være helt fokuseret, når du kigger på materialet tredje gang.

Skrevne tekster

Skrevne tekster er som regel den teksttype, vi er mest vant til at arbejde med. Skrevne tekster har den fordel, at de er nemme at finde rundt i. Du kan se meget ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind