Analyserende artikel om breve

Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om breve. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX den 18. maj 2022. Den tager udgangspunkt i Kim Malthe-Bruuns brev til Hanne fra d. 4. april 1945.

Med opgavehjælpen her får du hjælp til at besvare opgaven. Men du kan også bruge opgavehjælpen, hvis du arbejder med teksterne i anden sammenhæng.

Du får nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt i gang med at få hul på brevet og din artikel. Derefter får du hjælp til analysen, ligesom du til sidst får hjælp til at fortolke og sammenligne brevet med de andre breve.

Du kan også lytte til vores podcast, hvor vi dykker ned opgaven og teksterne.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra opgavehjælpen:

Bruun viser selvkontrol, overskud og empati i en ekstrem situation

Kim Malthe-Bruuns brev viser en usædvanlig grad af selvkontrol, overskud og empati i en dybt ulykkelig situation. Der er ikke skænket ét ord på selvmedlidenhed i brevet. Han tager sin skæbne med oprejst pande. Han giver hverken udtryk for frygt eller vrede, selvom begge følelser ville være fuldt berettigede. I stedet for at svælge i sine egne følelser sætter han sig med det samme i Hannes sted:

Jeg blev i Dag stillet for en Domstol og dømt til Døden. Et forfærdende Budskab for en lille Pige paa tyve Aar. 

Det må dog også have været forfærdende for ham selv, men det nævner han ikke. Hvert et ord i brevet er valgt ud fra den effekt, det vil have på modtageren. Det eneste formål er at hjælpe Hanne gennem sorgen. Det er imponerende at have overskud til at tænke så omsorgsfuldt i så ekstrem en situation. Det bliver ikke mindre imponerende af, at brevet samtidig er skrevet i et smukt og formfuldendt sprog.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyserende artikel om breve

[2]
Bedømmelser
  • 16-03-2023
    Givet af 3.g'er på STX
    Rigtig god til at hjælpe med at forstå
  • 30-01-2024
    Givet af 3.g'er på STX