Analyse og vurdering af sagprosa

Her har du et eksempel på, hvordan en opgave med analyse, vurdering og diskussion på HHX og HTX kan se ud. I denne opgave skal du tage stilling til et stykke sagprosa. Vi har udarbejdet besvarelsen ud fra de 6 trin i denne vejledning.…

...

Eksempelbesvarelse

Er mobiltelefonen en forbandelse, som skaber stress og ødelægger nærvær? Sådan fremstiller forfatter og journalist Peter Olesen det i sin kronik ”Mobiltelefonens mange forbandelser” fra Politiken den 17. marts 2018. Olesens hovedsynspunkt er, at telefonerne styrer vores liv. Det er i høj grad relevant at diskutere i nutiden. Men hvad bygger han sine synspunkter på, og har de gennemslagskraft? Og er det en relevant målgruppe, når Olesen taler til læserne af Politiken? Er det dem, der er ramt af telefonens ”forbandelser”? 

I indledningen har vi valgt at stille et retorisk spørgsmål, som egentlig sammenfatter Olesens synspunkter fra teksten. Det leder naturligt over i en at præsentere teksten. Derefter viser vi fokus for vores diskussion: styrer telefonenerne vores liv? 

Til sidst stiller vi tre retoriske spørgsmål, som skal vise fokus i analysen: argumentationen, målgruppen og gennemslagskraften. Vi har stort fokus på sproget i selve opgaven, da det bærer en stor del af argumentationen.

Olesen hævder i kronikken, at der var mere nærvær, fordybelse og ro før i tiden. Men i dag forstyrrer telefonerne alle steder. De ødelægger vores samvær og skaber stress, så derfor bør vi bruge dem langt mindre, end vi gør, mener han. Problemet er bare, at de styrer vores liv: ”En nu så vigtig følgesvend, som var det igennem den, vi trækker vejret, og som var det den, der styrer vores normale hjerterytme.” (l. 85-8). Her sammenligner Olsen telefonerne med medicinsk udstyr, der holder folk i live, og understreger på den måde sit hovedsynspunkt billedligt.

Kronikken er præget af en række små fortællinger. Mange af dem handler om Olesens eget liv og går helt tilbage til hans barndom i 50’erne, hvor telefoner og tv ikke fyldte noget i hverdagen. Han så kun tv ved ”særlige lejligheder” (l. 206), for kun naboen havde tv. Til den historie bemærker han: ”Ellers levede vi udmærket uden” (l.196-209). Han fortæller også om 80’erne 0g 90’erne, hvor han kunne holde fri efter arbejdstid, fordi mobiltelefonerne endnu ikke havde haft deres indtog i alles liv. Som kontrast til fortiden prøver Olesen at vise, hvor galt det står til i dag. I kronikkens første afsnit beder Peter Olesen fx læseren forestille sig en bus- eller togtur:

Sæt Dem ind i en bus og kør en tur gennem byen eller landskabet. Gør det samme i et tog. Kik ud ad vinduet og iagttag alt det,…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind