Trin 5: Skriv indledning og afslutning

Indledningen og afslutningen på din opgave betyder meget for opgaven som helhed. Det kan derfor have en stor indflydelse på bedømmelsen af din opgave, hvis de ikke er i orden.

Indledningen præsenterer emnet, teksterne og dit fokus

I din indledning skal du fange læserens interesse ved at præsentere emnet på en spændende måde. Du skal vise læseren, hvad du særligt vil fokusere på, det kan du fx gøre ved at stille et par overordnede spørgsmål til emnet. Det er også en god idé kort at præsentere teksterne. På den måde får du vist din læser godt på vej ind i din opgave.

Du kan godt skrive en midlertidig indledning som det første. Så har du taget hul på opgaven. Men det er stort set umuligt at lave en ordentlig indledning uden at kende resten af indholdet i din opgave i detaljer.

Hvis du bedst kommer i gang med at skrive ved at skrive indledningen, så må du derfor love dig selv at vende tilbage til den, når resten af opgaven er på plads. På den måde kan du få gjort den helt skarp og målrettet i forhold til dit indhold.

Du bør tænke på din indledning som en form for tragt. Du starter bredt med at skrive noget generelt om det tema eller den problemstilling, som teksten eller medieklippet handler om. Derefter snævrer du ind til det, du vil fokusere på i din analyse.

Opbygningen af en indledning kan typisk se således ud:

  1. Præsentation af det overordnede emne, som tekster eller medieklip handler om.
  2. Introduktion af tekst eller medieklip og det fokus, du lægger i analysen.

Der kan være indledninger, hvor det giver mening at præsentere dit fokus, før du bringer teksten på banen. Så det gør du bare, hvis det er aktuelt for dig.

Eksempel på indledning

Her har du et eksempel på en indledning, som vi har hentet fra vores eksempelbesvarelse tidligere i vejledningen. I eksemplet kan du se, hvordan vi præsenterer emnet, teksten og fokus.

Er mobiltelefonen en forbandelse, som skaber stress og

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind