Trin 2: Undersøg teksterne og planlæg opgaven

Når du har arbejdet med opgaveformuleringen til din analyse og vurdering, skal du undersøge selve opgaveteksterne. Her ser vi på, hvordan du bedst kan gøre det. Du får også hjælp til at finde dit fokus, hvis det ikke fremgår af opgaveformuleringen. 

Det er forskelligt fra opgave til opgave, hvor detaljeret du skal analysere teksterne. Hvis du har en opgave med en enkelt tekst, så skal du se på detaljerne og se nærmere på samspillet mellem tekstens form og indhold. Har du flere tekster, så skal du se mere på forskelle og ligheder mellem teksterne. Du skal selvfølgelig arbejde noget anderledes med skrevne tekster end med medietekster.

For at skrive en god analyse skal du være godt inde i teksterne. Du er nødt til at læse, se eller høre tekster eller medieklip en del gange, før du har helt styr på dem. Til eksamen har du ikke tid til at gennemgå materialet mange gange, før du starter på opgaven. Derfor giver vi dig her en strategi til at få mest ud af dit arbejde med teksterne.

Vi foreslår, at du starter med at læse teksterne to gange, første gang for at skabe overblik, anden gang for at finde materialet til din opgave.

Læs eller se teksterne første gang

Når du læser teksterne eller ser medieklippene første gang, handler det om at skabe et overblik over deres indhold. Overblikket vil gøre det lettere for dig at lave den egentlige analyse. Overblikket kan også hjælpe dig til at finde ud af, hvad der kan være godt at fokusere på, hvis ikke opgaveformuleringen har bestemt det.

Her er nogle ting, som du især kan have gavn af at gøre første gang, du læser eller ser teksterne.

Sådan skal du arbejde med skrevne tekster
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Sådan skal du arbejde med medietekster
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Find dit fokus

Det er nu tid til at fin...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind