[12]

Analyse og vurdering på HHX og HTX

Få hjælp til at skrive en analyse og vurdering i Dansk. Vi ser på, hvordan du skal forberede og bygge din opgave op. Med Studienets trin-for-trin vejledning får du hjælp i alle faser af arbejdet. Analyse og vurdering er en genre, som altid indgår i eksamensopgaverne på HHX og HTX.

Først fortæller vi, hvordan du kan bygge din analyse op på en god måde. Derefter kan du se vores eksempelbesvarelser. De viser dig helt konkret, hvordan du kan strukturere en opgave, og hvad du bør overveje i de enkelte afsnit. Så følger vores 6-trinsguide, som hjælper dig igennem alle skriveprocessens faser fra opgaveformuleringen til den færdige opgave. Vi ser også på kravene til formidling og sprog, samt til citater og henvisninger.

Du kan følge vejledning fra start til slut og få hjælp til hele skriveprocessen, eller du kan vælge de afsnit ud, som er relevante for din opgaveproces.

I opgaven skal du analysere indhold, virkemidler og hensigt i ikke-fiktive tekster eller medieklip. Ud fra din analyse skal du vurdere gennemslagskraften i forhold til målgruppen. Alt efter opgavetypen skal du også sammenligne eller diskutere.

Ikke fiktive tekster og medieklip kan fx være taler, debatindlæg, dokumentarfilm, artikler, reklamer, hjemmesider eller blogindlæg. Skal du analysere fiktive tekster, kan du bruge vores vejledning i analyse og fortolkning.

Analyse og vurdering ligner ikke de genrer, som du har lært at kende i folkeskolen. Du skal ikke finde på en mening om tingene eller argumentere for den. I stedet skal du bruge danskfaglige metoder til at undersøge et tekst- eller mediemateriale.

Analyse og vurdering er beslægtet med en del genrer, som du finder i kulturlivet, fx anmeldelser, foredrag om kultur, taleanalyser og forskningsartikler om medier. Forskellen er, at du får nogle specifikke tekster, som du skal undersøge, og at niveauet er tilpasset til gymnasiet.

Få hjælp til konkrete opgaver på Studienet.dk

Hos Studienet.dk finder du hjælp til mange opgaver og tekster fra tidligere eksamenssæt. Vores opgavehjælp er skrevet Studienets redaktion, som består af erfarne undervisere i Dansk.

Studienets opgavehjælp

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse og vurdering på HHX og HTX

[12]
Bedømmelser
 • 03-02-2020
  Givet af HTX-elev på 1. år
  Fungerer fint. Dog er eksemplerne ikke altid helt nok. Det kunne være fint hvis der var et mere specifikt skema over hvad man skulle have med i f.eks. indledningen
  Mange tak for din ros og feedback. Vi har nu sørget for at få eksempler og instruktioner endnu mere frem, så vejledningen bliver lettere at bruge.
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 14-01-2023
  Givet af HTX-elev på 3. år
 • 17-05-2022
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 29-03-2022
  Givet af HTX-elev på 1. år