Analyse og vurdering på HHX og HTX

Få hjælp til at skrive en analyse og vurdering i Dansk. Vi ser på, hvordan du skal forberede og bygge din opgave op. Med Studienets trin-for-trin vejledning får du hjælp i alle faser af arbejdet. Analyse og vurdering er en genre, som altid indgår i eksamensopgaverne på HHX og HTX.

I opgaven skal du analysere indhold, virkemidler og hensigt i ikke-fiktive tekster eller medieklip. Ud fra din analyse skal du vurdere gennemslagskraften i forhold til målgruppen. Alt efter opgavetypen skal du også sammenligne eller diskutere.

Ikke fiktive tekster og medieklip kan fx være taler, debatindlæg, dokumentarfilm, artikler, reklamer, hjemmesider eller blogindlæg. Hvis du skal analysere fiktive tekster, så kan du ikke bruge denne vejledning. Her skal du over i vejledningen til analyse og fortolkning i stedet.

Analyse og vurdering ligner ikke de genrer, som du har lært at kende i folkeskolen. Du skal ikke finde på en mening om tingene eller argumentere for den. I stedet skal du bruge danskfaglige metoder til at undersøge et tekst- eller mediemateriale.

Analyse og vurdering er beslægtet med en del genrer, som du finder i kulturlivet, fx anmeldelser, foredrag om kultur, taleanalyser og forskningsartikler om medier. Forskellen er, at du får nogle specifikke tekster, som du skal undersøge, og at niveauet er tilpasset til gymnasiet.

Vejledningens struktur

Denne vejlednings første del fortæller dig om, hvordan en analyse og vurdering kan bygges op på en god måde. Skriver du en analyse og vurdering for første gang, vil vi anbefale, at du starter med at læse hér, før du går videre til eksempelbesvarelserne og de 6 trin i selve opgaveprocessen

I anden del af vejledningen kan du se vores eksempelbesvarelser. De viser dig, hvordan du kan strukturere din opgave helt konkret, ligesom de forklarer, hvad du skal tænke over i de enkelte afsnit. Vi har forsynet besvarelserne med forklaringer, som du kan bruge som hjælp i din egen skriveproces.

Den tredje del er vores 6-trins guide, som giver dig hjælp til hele din opgaveskrivning. Den viser dig, hvordan du skal gribe arbejdet an i forhold til opgaveformulering, arbejde med teksterne, skrivning af opgavens forskellige afsnit samt korrektur og rettelser. Du kan følge guiden fra start til slut og få hjælp til hele skriveprocessen, eller du kan vælge de afsnit ud, som er relevante for din opgaveproces.

Vejledningens fjerde del forklarer dig om kravene til formidling og sprog i analyse og vurdering. Her får du også en vejledning i at bruge kildehenvisninger og citater korrekt i din opgave.

Til sidst får du en tjekliste til din opgave med gode råd og typiske fejl. Tjeklisten opsummerer hele vejledningen i kort form.

Få hjælp til konkrete opgaver på Studienet.dk

Hos Studienet.dk finder du hjælp til mange opgaver og tekster fra tidligere eksamenssæt. Vores opgavehjælp er skrevet Studienets redaktion, som består af erfarne undervisere i Dansk.

Studienets opgavehjælp

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse og vurdering på HHX og HTX

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.