Analyse af ikke-fiktive tekster HHX

Her får du hjælp til at forberede og skrive Analyse af ikke-fiktive tekster.  Det er en opgavetype, som indgår ved skriftlig eksamen på HHX. Grundlaget for opgaverne er altid ikke-fiktive tekster som artikler, kronikker, reklamefilm, nyhedsindslag m.m.  Teksterne kan både være på skrift og medieklip.

NB: Er du startet på HHX efter august 2017 skal du i stedet læse vores vejledning til analyse og vurdering på HHX og HTX.

I opgaven skal du analysere, hvordan teksten/videoen fremstiller det emne, der er fokus på. Det skal du gøre ved at dykke ned i tekstens/videoens sprogbrug, argumentation og kommunikation.

Opgaven skal altså ikke først og fremmest have fokus på tekstens/videoens emne, men på den måde, emnet fremstilles på, samt hvad det bagvedliggende formål med teksten/videoen er.

I denne vejledning gennemgår vi, hvordan du kan skrive analyseopgaven, helt fra du får udleveret opgaveformuleringen, og til du har sat det sidste punktum.

Fakta om opgavetypen

 • Opgaven skal skrives som en sammenhængende tekst (ikke i rapportform eller punktform).
 • Længden på opgaven skal normalt være mindst 1.000 ord.
 • De enkelte dele af opgaven skal hænge godt sammen, og sproget skal flyde pænt.

Opgavehjælp

Studienet har desuden udviklet opgavehjælp til en række eksamensopgaver i skriftlig dansk på HHX. Disse giver dig hjælp til, hvordan du kan komme i gang med den konkrete opgave, og hvordan du kan gå i dybden med teksterne.

Klik her for at se Studienets hjælp til opgaver i Dansk på HHX.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af ikke-fiktive tekster HHX

[7]
Bedømmelser
 • 16-12-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Skulle bruge den til reklameanalyse - perfekt hjælp
 • 27-05-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Det meste minder om repetering, hvilket også er godt, men man ville måske gerne have hævet det lidt over det normale niveau. Det er måske ikke påkrævet i en dansk students krav til eksamen, men det ville stimulere hjenen, hvis man har arbejdet med det.
 • 12-11-2015
  SAOPJSJOPJSOPSOJDOSJDPOSJDOSPJO
 • 27-05-2013
  Givet af HTX-elev på 3. år
  Fik downloade den men skrev et essay i stedet :)