Analyse og Fortolkning på HTX

Formålet med denne vejledning er at vise dig, hvordan du kan skrive en god analyse og fortolkning i dansk på HTX, sådan at du får hævet dine karakterer i skriftlig dansk. Vejledningen her kan både bruges i de almindelige afleveringer og til eksamen. Analyse og fortolkning er én af de tre opgavetyper, som optræder til skriftlig eksamen i dansk på HTX, og derfor er det vigtigt at have styr på denne. 

NB: Er du startet på HTX efter august 2017 skal du i stedet læse vores vejledning til analyse og fortolkning på HHX og HTX.

I analyse- og fortolkningsopgaven skal du arbejde med analyse, fortolkning og perspektivering af den udleverede tekst og bruge din danskfaglige viden. Det vil sige, at du skal vise din evne til at finde de elementer i teksten, som er særligt interessante, analysere på dem og dermed komme med din fortolkning af teksten.

Teksten, som du skal analysere og fortolke, kan være af mange forskellige typer. Det kan være en skønlitterær tekst, fx en novelle eller et digt, eller det kan være sagprosa som fx en artikel eller en reklame. Men teksten kan også være et filmklip af en art, fx en reklamefilm.

Analyse og fortolkning kan forstås lidt ligesom at lægge et puslespil. I analysen finder man frem til en masse forskellige brikker og prøver at sætte dem sammen og få det hele til at give mening.

Når alle brikkerne er samlet, ’hæver’ man sig over dette niveau og fortolker, hvad det overordnede billede forestiller – altså man finder ud af, hvad tekstens budskab eller mening er. På denne måde bidrager de små brikker (analysen af udvalgte virkemidler, temaer og citater) alle til det overordnede billede (fortolkningen). 

I din analyse og fortolkning skal du benytte dig af de analytiske begreber, som du har arbejdet med i undervisningen, som fx personkarakteristik, opbygning/komposition, virkemidler, miljø, tema, og du skal formidle din helhedsforståelse af teksten.

  Krav til opgavetypen

  • Opgavetypen analyse og fortolkning skal skrives som en sammenhængende tekst (ikke i rapportform eller punktform).
  • Længden på opgaven skal normalt være mindst 1.000 ord.
  • De enkelte dele af opgaven skal hænge godt sammen, og sproget skal flyde pænt.

  Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

  Få adgang til hele Webbogen.

  Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

  Køb medlemskab nu

  Allerede medlem? Log ind

  Analyse og Fortolkning på HTX

  [0]
  Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.