Trin 4*: Skriv perspektivering

I dette trin ser vi på, hvordan du skriver en god perspektivering. * Det er ikke i alle opgaver, du skal skrive perspektivering. Når det er et krav til din opgave, så kan du se det af opgaveformuleringen. Hvis du ikke skal lave en perspektivering, så springer du bare dette trin over.

Du skal placere teksten i en større sammenhæng

I din analyse og fortolkning har du arbejdet med en bestemt tekst, men i perspektiveringen skal du træde et skridt tilbage fra teksten, så du kan se den i forhold til noget andet.

Perspektiveringen rummer faktisk to bevægelser:

Først skal du væk fra teksten og hen til noget andet, som du skal sige noget relevant om. I bevægelsen skal du forklare sammenhængen mellem din tekst og det, du perspektiverer til.

Derefter skal du vende tilbage til teksten for at vise, hvordan perspektiveringen har bidraget med en ny forståelse af teksten. Din perspektivering skal altså gerne bidrage til din samlede forståelse af teksten.

Typisk vil opgaveformuleringen fortælle dig mere præcist, hvad du skal perspektivere til. Ofte vil det være til den litteraturhistoriske periode, som teksten er fra. Men der kan også være opgaveformuleringer, som beder dig om at perspektivere til et bestemt emne eller andre tekster.

På HTX er opgavesættene fx udformet, så de fleste tekster og opgaver i sættet handler om det samme emne fx ”Medier, nyheder og falske historier”. Du kan se emnet under punktet ”Introduktion” i sættet.

Forskellige typer perspektiveringer

Hvis opgaveformuleringen beder om en bestemt type perspektivering, skal du selvfølgelig lave den. Men ellers er der faktisk flere forskellige måder at perspektivere på.

I en tematisk eller emnemæssig perspektiver...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind