[63]

Analyse og fortolkning af fiktive tekster | HHX

Denne vejledning hjælper dig til at skrive en god analyse og fortolkning i Dansk på HHX. Den gennemgår alt det vigtigste, du skal have med, når du skal skrive din opgave. 

NB: Er du startet på HHX efter august 2017 skal du i stedet læse vores vejledning til analyse og fortolkning på HHX og HTX.

Vejledningen hjælper dig med at få styr på de opgaver i Dansk, der hedder noget med ”analyse og fortolkning” eller ”sammenlignende analyse og fortolkning”. Grundlaget for opgaverne er altid fiktive tekster eller medier som fx en novelle, et romanuddrag, et digt, et billede, en video, et filmklip eller lignende. 

I din opgave skal du grundlæggende arbejde med analyse og fortolkning af den udleverede tekst og bruge din danskfaglige viden. Det vil sige, at du skal finde de elementer i teksten, som du mener, er særligt interessante. Du skal analysere på dem og på den måde komme frem til en samlet fortolkning af teksten.

Du skal benytte dig af de danskfaglige begreber, som du har arbejdet med i undervisningen, fx personkarakteristik, komposition, miljø, tema, og du skal formidle din helhedsforståelse af teksten (din fortolkning).

Fakta om opgavetypen

 • Opgaven skal skrives som en sammenhængende tekst (ikke i rapportform eller punktform).
 • Længden på opgaven skal normalt være mindst 1.000 ord.
 • De enkelte dele af opgaven skal hænge godt sammen, og sproget skal flyde pænt.

Studienet har udviklet opgavehjælp til en række af de mest brugte tekster i skriftlig dansk. Disse giver dig hjælp til, hvordan du kan analysere den enkelte novelle, roman, digt osv., og hvordan du selv bliver god til at dykke ned i en tekst og analysere.

Se Studienets hjælp til analyse og fortolkning af fiktive tekster i Dansk på HHX.

 

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse og fortolkning af fiktive tekster | HHX

[63]
Bedømmelser
 • 16-03-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  Fedt med hjælp til analyse og fortolkning! Takker
 • 23-03-2011
  Givet af HF-elev på 1. år
  den er sku skide god
 • 12-11-2015
 • 18-09-2014
  Rigtig god inspiration