[130]

Analyse af artikel

Her er Studienets vejledning til artikelanalyse, som du kan bruge til analyse af artikler inden for både informations- og opinionsgenrer.

Vores analysemodel forklarer de forskellige artikelgenrer for dig og hjælper dig med at analysere artiklens opbygning samt virkemidler som sprog og argumentation. Vi viser dig også, hvordan du vurderer eller diskuterer artiklen, fx mht. troværdighed og brug af kilder. 

Kort om artikelanalyse

Artiklen kender vi fra aviser, tidsskrifter, internettet, fagblade mm. Den er skrevet af en skribent/journalist, der fremstiller et emne, som ofte er aktuelt eller samfundsrelevant. Længden er typisk 1 til 1½ side. Artiklen hører genremæssigt til sagprosaen. Dvs. ikke-fiktive tekster, der udtaler sig om noget i virkeligheden.

Din artikelanalyse

De fleste artikler tilhører informationsgenrerne og har derfor som mål at informere læseren om et bestemt emne, uden at påvirke læserens holdning. (Alle typer artikler har dog en bestemt vinkel på emnet). Artikler inden for opinionsgenrerne forsøger netop at overbevise læseren om bestemte synspunkter og holdninger i forhold til emnet. En vigtig del af din analyse kan derfor være at undersøge, om dette er tilfældet.

Din analyse af artiklen skal trække de væsentligste synspunkter, problemstillinger, holdninger og argumenter frem. Din analyse skal derimod ikke fokusere på, hvad du synes om teksten eller om emnet, der behandles.

Husk hele analysen igennem at argumentere for dine iagttagelser og synspunkter, og vis i teksten, hvad der er grundlaget for dem.

Det er basis-opskriften på en god artikelanalyse!

Skal du arbejde med artikler inden for opinionsgenren, som altså udtrykker en subjektiv holdning, kan du have gavn af også at bruge vores analysemodel til retorisk analyse:

Retorisk analyse

Få hjælp til analyse af div. debatindlæg i Studienets analysemodel til retorisk analyse.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af artikel

[130]
Bedømmelser
 • 16-05-2011
  Givet af HF-elev på 1. år
  det der er godt over denne opgave er at alt er forklaret. det er en god værkstøjskasse til eksamen, hvis man ikke lige har styr på den genre. jeg ved at jeg komemr til at brugen den. det var ikke en del der gav mig inspiration, det var sammenhængen af opgaven, der hjalp. jeg syntes ikke at der umiddelbart mangler noget i opgaven, den er rigitg god.
 • 01-06-2011
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  det er en skide god hjælp hvis man lige mangler hjælp til noget af sin analyse. den er rigtig god fordi den hjælper en så meget på vej som den gør. jeg kan klart anbefale den til andre der har det svært med analysemodeller eller har svært ved at komme igang.
 • 01-05-2019
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  god inspiration
 • 02-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god vejledning!