[123]

Analyse af artikel

Her er Studienets vejledning til artikelanalyse, hvor vi viser dig de vigtigste punkter, som du kan komme ind på i din egen analyse.

Med vejledningen får du styr på de forskellige artikel genrer, artiklens komposition og hvordan du analyserer artiklens opbygning.

Derudover gennemgår vi, hvordan du analyserer artiklens sprog, argumentation og brug af kilder.

At lave en god analyse af en artikel, handler om at kunne vurdere både tekst, evt. billede, og anvende de relevante analysebegreber. Det er vigtigt at få det hele til at virke som en samlet analyse og ikke bare en besvarelse af spørgsmålene under de forskellige punkter i analysemodellen.

Det er den enkelte artikel, der skal styre hvilke punkter fra denne model, der skal være mere eller mindre fokus på, og derudfra sammensætter du en analyse, der passer til det, du har behov for.

Kort om artikelanalyse

Artiklen kender vi fra aviser, tidsskrifter, internettet, fagblade mm. Den er skrevet af en skribent/journalist, der fremstiller et emne, ofte med samfundsrelevans. Længden er typisk 1 til 1½ side. Artiklen hører genremæssigt til sagprosaen. Dvs. ikke-fiktive tekster, der udtaler sig om noget i verden, som det er i virkeligheden.

Din artikelanalyse

De fleste artiklers mål er at informere læseren om bestemte forhold i verden, uden at påvirke dennes holdning til disse forhold. Alle artikler har dog en bestemt vinkel på emnet, og mange (men ikke alle) forsøger netop at overbevise læseren om bestemte synspunkter og holdninger. En vigtig del af din analyse kan derfor være at undersøge, om dette er tilfældet.

Din analyse af artiklen skal trække de væsentligste synspunkter, problemstillinger, valg, holdninger og bagvedliggende argumenter frem, som præger artiklen. Din analyse skal derimod ikke fokusere på, hvad du synes om teksten eller om emnet, der behandles.

Husk hele analysen igennem at argumentere for dine iagttagelser og synspunkter, og vis i teksten, hvad der er grundlaget for dem.

Det er basis-opskriften på en god artikelanalyse!

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af artikel

[123]
Bedømmelser
 • 16-05-2011
  Givet af HF-elev på 1. år
  det der er godt over denne opgave er at alt er forklaret. det er en god værkstøjskasse til eksamen, hvis man ikke lige har styr på den genre. jeg ved at jeg komemr til at brugen den. det var ikke en del der gav mig inspiration, det var sammenhængen af opgaven, der hjalp. jeg syntes ikke at der umiddelbart mangler noget i opgaven, den er rigitg god.
 • 01-06-2011
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  det er en skide god hjælp hvis man lige mangler hjælp til noget af sin analyse. den er rigtig god fordi den hjælper en så meget på vej som den gør. jeg kan klart anbefale den til andre der har det svært med analysemodeller eller har svært ved at komme igang.
 • 01-05-2019
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  god inspiration
 • 02-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god vejledning!