Vurdering

Introduktion

Begrebet vurdering bruges om sagprosa (som fx taler) på HHX og HTX. En vurdering er en form for afsluttende fortolkning af din tale. Går du på HHX eller HTX og skal give en vurdering af en tale som led i en retorisk analyse, kan du læse mere på denne side.

Lykkes afsenderen med sin tale?

Når du foretager en vurdering, sammenholder du tekstens intention med, hvor godt den lykkes med at overbevise sine modtagere. Et eksempel kan være en politiker, der med sin tale ønsker at overbevise vælgerne om, at han er garant for en klimavenlig politik (= hans intention). Nu skal du så vurdere, om han lykkes med dén plan, blandt andet ved at se på hans valg af virkemidler til at overbevise modtagerne. Får virkemidlerne ham til at fremstå “grøn”?

En vurdering er en god måde at samle trådene på og viser, at du kan hæve dig op på et plan, der ligger over analysen, altså et mere fortolkende plan. Bemærk, at du ingen nye oplysninger bør inddrage, men i stedet basere din vurdering på det, du har fundet ud af via din analyse.

Når du foretager en vurdering, kigger du helt overordnet på, om det er en god tale, der lykkes med at trænge igennem med sit budskab, og om taleren fremstår troværdig. Her oplister vi nogle af de spørgsmål, du kan forsøge at stille for at nå frem til en klar vurdering:

  • Formår taleren at

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind